Shadow

Un fost lagar de internare pentru romi, declarat monument istoric in Franta

lagar_tiganiVestigiile unui fost lagar de internare a romilor din Montreuil-Bellay, in vestulFrantei, au fost recent declarate monument istoric, au anuntat surse din directia regionala de afaceri culturale.
Potrivit deciziei de inscriere acest “loc de aducere aminte” adapostea “cel mai mare lagar de internare pentru tigani din Franta” si reprezinta “singurul lagar din care au mai ramas inca resturi de constructii”.

Vezi si Lagarul de exterminare Kulmhof, primul lagar de exterminare

In clasificarea de monument istoric au fost incluse inchisoarea, cantina, scoala,infirmeria, baile colective si camerele de locuit din lagarul de peste cinci hectare, unde 2.500-3.000 de barbati, femei si copii au fost detinuti in perioada noiembrie 1941-ianuarie 1945 si din care nu au mai ramas in prezent decat ruinele zidurilor.

Vezi si Lagarul de exterminare Belzec

“Este o veste formidabila, centrul fiind in prezent protejat si salvat”, a declarat Jacques Sigot, scriitor si istoric local, care a cercetat istoria lagarului, la inceputul anilor ’80.
In cartea sa “Sarmele ghimpate uitate ale istoriei”, acest fost invatator a fost primul care a dezvaluit existenta lagarului de internare gestionat de administratia franceza, a carui istorie ramasese ascunsa pana atunci.
Cercetarile sale au fost folosite de realizatorul Tony Gatlif pentru turnarea filmului sau “Korkoro (Libertate)”, aparut in primavara si avand ca subiect reprimarea tiganilor in timpul regimului de colaborare a Frantei cu ocupantul nazist (1940-1944).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *