Shadow

Jale made in Romania. Lautarii romani canta la Oslo despre masacrul din Norvegia

Lautari NorvegiaFac ce fac tiganii romani si se invart acolo unde simt ca-i rost de castig. Asa se explica de ce in Oslo, unde se inalta un altar in aer liber in amintirea celor 76 de victime ale atentatelor de vineri, un taraf de lautari le canta de jale norvegienilor
Muzicanii racnesc mesaje de adio, iar florarii cu tenul masliniu vand trandafirii la supra-pret.
Patru lautari de toata isprava isi castiga traiul cantand pe strazile din Oslo. De obicei, au in program muzica de voie buna. Insa, tulburati de tragedia abatuta din senin asupra Norvegiei, ai nostri si-au adaptat din mers repertoriul. Incearca ceva de jale, de inima albastra.
La doi pasi de ei se afla catedrala din Oslo, unde norvegienii le comemoreaza pe cele 76 de victime ale dublului masacru. Tiganii nu se lasa si, chit ca nu-i intelege nimeni, striga din toti rarunchii mesaje de condoleanta: “Pentru Oslo!… Pentru cei care-au murit…Dumnezeu sa-i ierte! Sa le fie tarina usoara!”
Numai ca de cand e lumea viii raman cu viii, mortii cu mortii. Asa ca florarii, si ei tot de etnie, nu mai prididesc cu vanzarile. Muntele se inalta de la o zi la alta.
Trandafirul a devenit simbolul doliului pentru norvegieni, iar cererile de flori sunt de 30 de ori mai mari decat in mod obisnuit.
Firul a ajuns la 8 euro, de 15 ori mai mult decat in mod obisnuit. Cumparatorii sunt insa atat de tulburati, incat nu se mai uita la bani si nu isi imagineaza ca ar putea sa ii insele cineva.
Politia norvegiana a inceput deja sa publice numele si fotografiile victimelor. Cea mai tanara avea doar 14 ani. Cu doar 2 ani mai mare era Karin Elena Holst, adolescenta pe jumatate romanca, care se numara si ea printre inocentii executati de Anders Breivik pe insula Utoya.
Convins ca va putea evada, calaul Breivik spera sa dea o noua lovitura. Si-ar fi pregatit chiar si o ascunzatoare cu bani, arme si munitie, un fel de “trusa de supravietuire”.
Descris de psihologi drept o personaliatea demonica, narcisista, un spirit din cale-afara de calculat si de rece, Anders Breivik si-a permis sa aiba solicitari particulare in inchisoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *