Shadow

Discriminarea copiilor romi

copilasiAsociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru Copiii Noştri”, din Timişoara, derulează, în prezent, mai multe proiecte, printre care „Femeile rome împotriva segregării”. În cadrul acestui proiect, a avut loc un seminar internaţional, axat pe tema desegregării în România, Ungaria şi Bulgaria, în cadrul căruia au fost prezentate exemple pozitive în acest sens. Au participat reprezentanţi ai unor fundaţii, directori de grădiniţe şi şcoli, profesori, părinţi şi copii romi.
Aceştia au vorbit despre experienţa dobândită de fiecare, propunând soluţii pentru problemele cu care se confuntă. În cadrul aceluiaşi proiect, au fost prezentate proiecte din Ungaria, Bulgaria şi România, la care au participat Viktoria Mohacsi – membră a Parlamentului European, Judit Szira – Senior Adviser REF şi Magda Matache – preşedinte Romani CRISS. Viktoria Mohacsi a vorbit despre procesul desegregării din Ungaria, subliniind că în ţara vecină a fost un proces de lungă durată, aproximativ zece ani. Judit Szira a prezentat un studiu comparativ despre efectele segregării în Ungaria, România şi Bulgaria. Diferenţele sunt foarte mari în ceea ce priveşte dotările tehnice, bibliotecile, laboratoarele la nivelul claselor segregate.
Toţi partenerii implicaţi în proiect, de la municipalitate, la fundaţii, grădiniţe, şcoli, au subliniat că există încă reticenţe în ceea ce priveşte aplicarea Ordinului 1540 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (referitor la interzicerea segregării şcolare a copiilor romi). În acelaşi timp, autorităţile locale, profesorii, educatorii consideră că, printr-un efort constant, mentalitatea oamenilor şi comportamentul acestora pot fi schimbate în timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *