Shadow

Cioaba: Mii de urmasi ai rromilor deportati in Transnistria cer Germaniei pensii de urmas

cioabaAutointitulatul rege al rromilor, Dorin Cioaba, a anuntat, marti, ca peste 6.000 de etnici rromi din Romania, urmasi ai celor deportati in Transnistria in urma cu 70 de ani, solicita Germaniei sa le plateasca pensii de urmas lunare in valoare de 200 de euro, plus o despagubire de 20.000 de euro, cat ar fi insemnat aceasta pensie daca ar fi incasat-o in ultimii opt ani.
Pentru a-i ajuta pe urmasii rromilor deportati in Transnistria sa poata beneficia de pensiile de urmas de la statul german, Cioaba a sustinut ca a angajat avocati si ca negociaza cu autoritatile germane.
“Noi am primit in jur de 6.000 de dosare pana acum. Procesul este in plina desfasurare, pentru ca vin zilnic sute de oameni la sediul Casei Regale (Cioaba n.r.) si depun aceste dosare. (…) Problema este ca cei 6.000 nu sunt supravietuitorii, ci sunt mostenitorii si ei au adus aceste dosare, au adus certificatele de deces ale parintilor cu dovezi ca au fost in Transnistria, solicitand statului german sa le inlesneasca, sa faca o modificare a legii (…) in sensul de a le aproba acestora sa incaseze pensia de urmas. (…) Probabil si la un tribunal vom cere aceasta modificare”, a spus Dorin Cioaba.
Potrivit acestuia, deja 60 de rromi din Romania, deportati in Transnistria, au incasat incepand din noiembrie 2014 pensii lunare de 200 de euro, plus 20.000 de euro aferenti platii pensiei de supravietuitor pentru ultimii opt ani.
“Oamenii care sunt in viata, care au lucrat in lagarul din Transnistria, primesc in jur de 200 de euro pe luna. Ei au aprobat sa plateasca cu opt ani in urma, in jur de 20.000 de euro, in continuare in jur de 200 de euro, numai pentru supravietuitori”, a completat Dorin Cioaba. Acesta spera ca “in cateva luni de zile si urmasii supravietuitorilor din lagarele din Transnistria sa primeasca pensii ca si supravietuitorii care mai sunt in viata”.
Dorin Cioaba spune ca Germania are bani sa-i despagubeasca pe rromii din Romania. “Bani sunt. Guvernul Germaniei aloca 7,5 milioane de euro, in fiecare an, pentru victimele Holocaustului. Din acesti bani beneficiaza evreii, ucrainienii, polonezii, rusii, americanii”, a spus Dorin Cioaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *