Shadow

Romii din Reghin au câștigat la CEDO

OLYMPUS DIGITAL CAMERARomânia a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului un proces intentat de 37 de romi din Reghin. Statul român este obligat să acorde, pentru 27 dintre ei, despăgubiri de aproape 200 de mii de euro. CEDO le-a dat câștig de cauză considerând că forţele de ordine au dat dovadă de comportament abuziv.Comunitatea de romi a reclamat că membrii săi au fost bătuţi şi împuşcaţi de poliţişti. Împotriva lor, forțele speciale ar fi aruncat, de asemenea, grenade cu gaze lacrimogene.
Romii au avut dovezi solide: certificatele medico-legale care confirmă rănile suferite în timpul incidentelor.
De cealaltă parte, ofiţerii implicați în incident au susţinut că au acționat în legitimă apărare.
Incidentul a avut loc în satul Apalina, lângă Reghin, la 7 septembrie 2006. Totul a început de la un conflict într-un bar între doi bărbați de etnie romă și un polițist. Acesta din urmă a depus plângere, iar când forțele de ordine au venit pentru a-i ridica pe cei doi au avut loc confruntări violente.
Romii susțin că autoritățile au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea adunată din curiozitate, în timp ce poliția afirmă că a fost nevoită să folosească forța, inclusiv gloanțe de cauciuc, din cauza agresivității mulțimii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.