Shadow

Presa internaţională: “Ţiganii din România trăiesc ca în Africa”

rromi_910f334ba9Mai multe publicaţii din Europa care militează împotriva discriminării rromilor au publicat articole în care acuză autorităţile româneşti că nu fac suficient pentru a integra social această etnie.
“România, al doilea cel mai sărac stat al Europei, le oferă puţine oportunităţi cetăţenilor săi, mai ales dacă aceştia fac parte din comunitatea rromă”, scrie publicaţia spaniolă El Pais. Într-un articol intitulat “Blestemaţi până şi în ţara lor”, jurnaliştii iberici atrag atenţia că e o chestiune de timp până ce rromii trimişi de Sarkozy în România, cu câte 300 de euro în buzunar, vor lua din nou drumul Occidentului.

Sunt peste două milioane

Potrivit ultimului recensământ, realizat în 2002, în România trăiesc 535.250 de cetăţeni de etnie rromă, însă ONG-urile susţin că numărul real trece de două milioane, în condiţiile în care populaţia totală este de 22 de milioane, scrie cotidianul spaniol. Francezii de la France Press prezintă mărturiile unor rromi expulzaţi recent, care spun că imediat după ce ajung în România vor să revină în Franţa. La rândul lor, ziariştii de la Figaro au realizat un reportaj în care prezintă condiţiile mizere în care trăiesc ţiganii în România. Ei spun că “migraţia rromilor către vestul Europei, după aderarea României la UE, a fost o încercare de a ieşi din mizeria în care trăiau”. Ruşii de la Kommersant au fost cei mai aspri critici ai autorităţilor române când a venit vorba de atitudinea acestora faţă de etnia rromă.“ Ţiganii din România trăiesc ca-n Africa”, au relatat ei într-un articol publicat recent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.