La mijlocul lunii ianuarie, ziarul „Info Sud-Est“ a demarat o serie de articole cu liderii comunităților minoritare din Dobrogea.
Sub forma unor interviuri, încercăm să creionăm tabloul conviețuirii grupurilor minoritare în spațiul dintre Dunăre și Mare.
Abordând subiecte precum principalele probleme cu care se confruntă comunitățile minoritare, relația cu administrațiile locale, perspectivele de viitor și obiceiurile și tradițiile specifice fiecărui grup etnic, încercăm să creionăm specificitatea spațiului dobrogean, renumit pentru conglomeratul de minorități ce trăiesc pe acest teritoriu românesc de mai bine de un secol.
Cu bune, cu rele, această particularitate reprezintă unul dintre simbolurile Dobrogei în ceea ce privește conviețuirea pașnică și relația dintre majoritate și minoritate.
După ce am stat de vorbă cu președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea, Andrian Ampleev, și cu președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din Constanța, Gelil Eserghep, în această ediție încercăm să identificăm problemele și particularitățile uneia dintre cele mai controversate minorități la nivelul discursului public: minoritatea rromă.
Există subiecte fierbinți abordate de-a lungul timpului de media din România, aici incluzând discriminarea, folosirea termenului „țigan“, șomajul, asistența socială sau educația în rândul rromilor.
În această ediție stăm de vorbă cu Adrian Gămălie, consilier pe problemele rromilor în cadrul prefecturii Constanța și Irinel Călin, președintele Asociației Centrul de Informare, Consultanță și Promovare a Rromilor, Tulcea