Rromii semneaza o proclamatie de unire

Rromii-semneaza--miercuri--o-proclamatie-de-unireO proclamatie de unire a tuturor rromilor din Romania urmeaza sa fie semnata miercuri de liderul Partidei Romilor Pro-Europa, deputatulNicolae Paun, presedintele Centrului Crestin al Romilor, Florin Cioaba, si alti reprezentanti ai societatii civile rrome, informeaza un comunicat emis luni de Comisia pentru drepturile omului, culte si probleme ale minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.
Comisia parlamentara impreuna cu Agentia Nationala pentru Romi, Partida Romilor Pro-Europa si Centrul National de Cultura a Romilor organizeaza miercuri, la Palatul Parlamentului, o masa rotunda cu ocazia Zilei dezrobirii rromilor.
Potrivit sursei citate, la finalul evenimentului se va da citire “Proclamatiei de Unire a tuturor rromilor din Romania”, document scris atat in limba romana, cat si in limba rromani, la care urmeaza sa adere toate organizatiile reprezentative ale etniei rrome.
Cu acest prilej, vor fi dezbatute initiative din sectorul public, solutii pentru rezolvarea problemelor comunitatii rrome si modele de promovare a prioritatilor comunitatii rrome pe agenda publica.
Sunt invitati sa participe reprezentanti ai ministerelor cu atributii in problematica rroma, ai unor institutii publice si organizatii nonguvernamentale reprezentative ale rromilor, europarlamentari, scriitori, care vor tine discursuri referitor la importanta zilei de 20 februarie si momentele care au marcat istoria etniei rrome.
20 februarie 1856 reprezinta pentru rromii din Romania data eliberarii din sclavie a ultimei categorii de robi ce apartineau proprietarilor particulari, prin “Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Stirbei, pe baza unui text intocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu.
155 de ani mai tarziu, data de 20 februarie a fost declarata oficial “Ziua dezrobirii romilor din Romania” prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published.