Potrivit comisarului european Viviane Reding, Bruxelles-ul pune mulţi bani pe masă pentru a ajuta la integrarea rromilor, bani pe care statele membre nu-i folosesc. Cam pe unde se află adevărul? O întrebare la care încearcă să răspundă o amplă analiză semnată de Sylvain Mouillard în cotidianul francez Liberation.
Şi asta, într-o ţară în care agitaţia mediatică în jurul problemei rromilor este mare. Ba chiar un caz recent, legat de bătaia soră cu moartea încasată de un rrom din România, poreclit de presa franceză “Darius”, s-a aflat mult timp în atenţia presei, depăşind graniţele franceze. Pentru moment, agitaţia s-a mai estompat. Dar problemele de fond rămân, în special cele privind politica de integrare. În plină polemică cu Manuel Valles, Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie, afirmă că Bruxelles-ul pune 50 de miliarde de euro pe masă pentru integrarea populaţiei rrome peste tot în Europa, dar degeaba. Fondurile pur şi simplu nu sunt cheltuite. “Mă întreb oare de ce”, s-a întrebat retoric comisarul luxemburghez, scrie Liberation.
Ca în cele mai multe cazuri, lucrurile sunt un pic mai complicate. Cele 50 de miliarde de euro despre care vorbeşte Reding nu sunt evident toate destinate rromilor. Suma corespunde totalului anual de fonduri structurale vărsate de UE tuturor ţărilor membre (adică 347 de miliarde de euro în perioada 2007-2013). Franţa percepe o parte departe de a fi neglijeabilă, dar a cărei utilizare nu este cea optimă, scrie Liberation.
Cât primeşte Franţa?
Bugetul european 2007-2013 prevedea peste 23 de miliarde de euro pentru Franţa pe toată perioada, repartizaţi pe trei programe: Fondurile sociale europene (FSE), Fondurile europene de dezvoltare regională (Feder) şi Fondurile de coeziune. Printre aceste fonduri, doar o minoritate poate efectiv finanţa programe de ajutorare pentru rromi, cu titlul de incluziune socială şi de luptă contra discriminării. FSE a alocat astfel 1,669 miliarde de euro între 2007 şi 2014 acestui obiectiv.