Comuna Saravale se distinge prin ponderea mare a cetăţenilor de etnie romă – circa 1.000 din totalul de 2.650 de locuitori – şi problemele sociale sunt destul de spinoase.
Florin Nicolae Răniosu, viceprimarul comunei, ne relatează că în sânul comunităţii de romi persistă încă obiceiul căsătoriilor la vârste fragede – multe dintre ele, e drept, neoficializate – dar, în acelaşi timp, se remarcă o scădere vizibilă a infracţionalităţii, manifestându-se, totodată, şi semne clare ale unei din ce în ce mai bune integrări sociale.
“Majoritatea muncesc, foarte mulţi sunt angajaţi la întreprinderi din Sânnicolau Mare şi fac naveta, pentru că la nivel local nu avem investiţii private care să genereze un număr important de locuri de muncă.
Există, însă, şi romi, la fel cum sunt şi români, care nu se pot deprinde cu munca. Avem circa 70 de cetăţeni beneficiari de ajutor social în comună.
O bună parte dintre aceştia sunt trecuţi de 40 de ani, analfabeţi, cu şanse foarte reduse de angajare”, afirmă viceprimarul.
În schimbul ajutorului social, aşa cum prevede legislaţia, beneficiarii au obligaţia să muncească în folosul comunităţii, iar primăria comunei îi foloseşte cel mai adesea la salubrizarea străzilor.
Un fapt pozitiv, apropo de eforturile romilor de a intra în rând cu ceilalţi cetăţeni, este că abandonul şcolar al copiilor acestora aproape că nu se face simţit.
În Saravale există 430 de copii de vârstă şcolară, iar micuţii romi care nu frecventează şcoala pot fi număraţi pe degetele unei singure mâini, după cum ne asigură Florin Nicolae Răniosu.
Edilii plănuiesc ca de anul viitor să instituie o Zi a Romilor şi rămâne de văzut cum va fi primit acest demers.