Shadow

Criminalitatea in randul rromilor alarmeaza Canada

rromi_article-main-imageAgenţia pentru servicii de frontieră din Canada (ASFC) este îngrijorată de rata crescută a criminalităţii în rândul solicitanţilor de azil aparţinând minorităţii rome din România, ce reprezintă un risc pentru publicul canadian, potrivit unui raport procurat de cotidianul La Presse şi a cărui existenţă a suscitat o serie de controverse, scrie luni în ediţia sa electronică publicaţia canadiană.
Raportul privind ‘imigraţia ilegală’ provenind din România a fost publicat în luna noiembrie, în timp ce autorităţile constată o creştere semnificativă a cazurilor de trecere ilegală a frontierei dintre Quebec şi Vermont în cazul romilor care doreau să depună o cerere de azil în Canada. Declarându-se victime ale persecuţiei la ei acasă, imigranţii soseau în Mexic sau Guatemala cu ajutorul unei reţele care îi ajuta apoi să treacă clandestin în Canada. Un grup de criminali, între care foşti locuitori ai Montrealului, coordonau totul dintru-un ghetou al romilor din Craiova, scrie Le Presse.
‘Imigranţii ilegali români de origine romă vin tot mai mult spre Canada, ocolind procesul legal de imigrare, pentru a beneficia de generoasele programe de sprijin pentru refugiaţi, de servicii sociale şi îngrijiri de sănătate’, afirmă raportul ASFC. ‘Această mişcare ilegală nu doar că afectează regimul de imigraţie al Canadei, dar pune publicul canadian în pericol, date fiind activităţile criminale la care se dedau majoritatea imigranţilor la sosirea lor în Canada’, se arată în documentul citat.
Potrivit cifrelor agenţiei, în 2011, un solicitant de azil rom adult din trei a fost acuzat de o crimă.Procentul ajunge la 67% pentru ultimul eşantion analizat, respectiv cei intraţi în Quebec în aprilie 2012. Persoanele arestate s-au dedat la crime ‘fie pentru că aşa au ales, fie pentru a rambursa datoriile făcute cu trecerea lor clandestină în Canada’, explică autorii raportului.
‘Din 1998, a existat o evoluţie şi o diversificare a activităţilor criminale întreprinse de grupurile de romi de origine română în Canada. Dacă iniţial aceştia se specializau în fraudarea de cărţi de credit şi în furturi, din distracţie, acum ei se lansează în alte forme de activităţi ilegale, precum traficul de droguri şi trecerea clandestină de persoane între Canada şi SUA’, afirmă ASFC.
Potrivit sursei citate, agenţia a remarcat că lideri ai reţelei de călăuze s-au stabilit din nou la Craiova, după ce au primit statutul de refugiat în Canada. În aprilie, o echipă a cotidianului La Presse s-a deplasat la Craiova şi a putut să constate cum unii dintre indivizii care aveau legătură cu reţeaua trăiau în opulenţă, locuind în vile şi conducând maşini de lux înmatriculate în Quebec.

Leave a Reply

Your email address will not be published.