Shadow

Rromii din Finlanda vor ramane fara copii, daca ii trimit la cersit

cersit finlandaO mare parte din rromi provenind din Romania, care au emigrat in Finlanda risca sa ramana fara copii daca ii trimit la cersit, iar autoritatile finlandeze cer Romaniei sa ia masuri pentru a impiedica exodul comunitatii rrome.
Aurelia nu-si mai ia cu ea fetita de 4 ani la cersit pe strazile din Helsinki. Femeia eroma in varsta de 35 de ani este prea speriata ca micuta i-ar putea fi luata si preluata de stat, informeaza Reuters.
Finlanda ia masuri impotriva rromilor care isi scot copiii la cersit, amenintand sa trimita mamele si micutii inapoi in tara de origine sau sa-i puna pe copii in grija statului. Obiectivul este protejarea copiilor, spun autoritatile.
Insa grupurile pentru drepturile omului spun ca aceasta decizie, aplicata de la sfarsitul lui 2007, este una dintre cele mai dure masuri din Europa impotriva rromilor si constituie o forma de santaj care divizeaza familiile, in loc sa le protejeze.
Finlanda nu este singura care introduce masuri considerate discriminatorii fata de rromi.
De aceea, Comisia Europeana le-a cerut statelor membre sa ofere oportunitati mai bune rromilor, carora deseori nu li se dau sanse egale pentru a avansa social.
Multi dintre rromii din estul Europei, comunitate estimata la 9-12 milioane, au plecat in state occidentale mai bogate, dar in multe cazuri au gasit doar neglijare, discriminare si saracie.
Ministrul finlandez pentru migrare si afaceri europene, Astrid Thors, a aparat pozitia tarii sale, spunand ca autoritatile trebuie sa reactioneze atunci cand copiii sunt in pericol.
“Incercam sa actionam in interesul copilului. Poate fi problematic, dar este si foarte bine ca oamenii care vin aici sa stie ca acest lucru este o regula”, a subliniat ea.
Aurelia cerseste in continuare, dar nu-si mai ia fetita cu ea.
“Sa cersesc este mai bine decat sa nu am ce manca la mine in tara” spune ea.
“Unii dintre prietenii mei au plecat, pentru ca au auzit ca este posibil sa li se ia copiii. Eu nu am de ales. Nu am cum sa-mi sustin mai bine familia de acasa”, explica ea.
Guvernul estimeaza ca circa 10.000 de rromi traiesc in Finlanda, dar numarul ar putea fi mult mai mare.
Majoritatea vin din Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2015 Cei recent sositi dorm in multe cazuri in corturi si rareori au acces la ingrijiri medicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *