Shadow

Grigore Cartianu și Adevărul, sancționați pentru un editorial despre rromi

cartianu2Jurnalistul Grigore Cartianu și ziarul Adevarul au fost sancționați de Consiliul Național de Combatere a Discriminării cu câte 1.000 de lei pentru un articol discriminator la adresa rromilor.În urma unei plângeri la CNCD făcută de către Asociația Jurnaliștilor Rromi, Alianța Civică a Romilor din România, Romani CRISS și Asociația E-Civis, CNCD a decis că mesajul transmis de editorialul scris de Grigore Cartianu afectează dreptul la demnitate al membrilor etniei rromilor, garantat de Constituție, și că acesta “vizează crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, îndreptată împotriva comunității rrome. Anumite comportamente negative, condamnabile, sunt atribuite comunității de rromi, în întregime”.
George Lăcătuș, președintele Asociației Jurnaliștilor Rromi: “Decizia CNCD reprezintă o premieră pentru jurnaliștii din România. Din câte știu eu, e pentru prima dată când CNCD decide sancționarea unui jurnalist, pentru afirmații rasiste făcute la adresa unei minorități.
Salut decizia CNCD și sper să fie un exemplu pentru toți ceilalți jurnaliști din România care manifestă rasism. Dacă pentru audio-vizual există CNA, organism care sancționează derapajele rasiste ale televiziunilor și radiourilor, pentru presa scrisă și on-line nu există un CNA. Sper ca CNCD să umple acest gol și să-i sancționeze pe toți jurnaliștii rasiști”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *