Alina Serban, talentata actrita de etnie roma care darama prejudecatile britanicilor

alina-serbanIncidentele in care au fost implicati unii romani plecati in tarile straine au lasat o pata pe imaginea Romaniei, astfel ca se intampla adeseori ca multi dintre conationalii de peste granite sa aiba de suferit din cauza stereotipurilor si prejudecatilor pe care occidentalii le au despre tara noastra.
Alina Serban, o talentata tanara actrita de etnie roma, reuseste insa cu succes sa schimbe mentalitatea strainilor cu privire la Romania. Tanara a absolvit cursurile Royal Academy of Dramatic Art, din Londra, si joaca pe scenele capitalei britanice. In timpul liber, Alina scrie piese de teatru si a vorbit, intr-un interviu acordat adevarul.ro, despre cum incearca sa lupte contra stereotipurilor.Pentru Alina, momentul crucial a fost la 17 ani, cand mama sa a fost inchisa. Atunci, tanara si-a promis ca isi va lua viata in propriile maini.
Cinci ani mai tarziu, Alina a absolvit Universitatea Nationala de Teatru si Cinematografie si a petrecut un semestru la prestigioasa universitate Tisch School of Arts, in New York.
“Am facut un spectacol stradal aici impotriva expresiilor pe care le consider profund jignitoare si care, din pacate, au intrat in limbajul comun. Pe mine, personal, ma dor si pe foarte multi romi. Sunt multe, nu as vrea sa le numesc, pentru ca nu vreau sa intaresc stereotipurile. Am facut improvizatie, teatru de papusi in gradinite. Era foarte interesant, la una din gradinite i-am intrebat pe copii ce ar trebui sa invatam din asta. Mi-a raspuns unul dintre ei: Ca nu ar trebui sa deschidem usa unui tigan. Am fost la ei si le-am spus: Eu sunt de etnie roma. Cu mine v-ati juca?”, a povestit Alina Serban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.