Shadow

Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, considera ca educatia este “cheia integrarii sociale si economice” a rromilor. El a explicat cum englezi au reusit sa-i atraga pe copiii rromi la scoala cu ajutorul meselor gratuite.

martin harrisImpreuna cu o delegatie a Consiliului Judetean Dolj, Martin Harris a fost luna trecuta intr-un oras britanic, Rotherham, pentru a vedea cum au reusit englezii sa-i integreze pe rromi. In Rotherham se afla 3.000 de rromi, printre care si cativa originari din Romania. El a constatat ca, in primul rand, cheia integrarii sociale si economice a rromilor o reprezinta educatia. Insa accesul la educatie trebuie stimulat.
“Cu toate acestea, doar prezenta copiilor la cursuri nu este suficienta. Dupa cum bine a subliniat unul dintre directorii de scoala care au facut parte din delegatie, un copil slab alimentat, prost imbracat si cu o sanatate precara nu este capabil sa invete. Asadar, pentru aceia care provin din astfel de medii (indiferent de etnie) scoala incerca diferite metode pentru ca acestia sa aiba calificative bune.
In Marea Britanie exista un program de mese gratuite pentru copiii care provin din familii defavorizate. In Rotherham scoala a infiintat, de asemenea, un program de pranz pentru copii si parintii lor – unde acestia pot beneficia de o masa calda inainte de a incepe cursurile. Astfel, copiii isi pot incepe ziua hraniti in mod corespunzator, la timp si gata sa invete. Aceasta idee ar merita sa fie valorificata si in Romania”, a scris Martin Harris pe blog.
De asemenea, el a remarcat si implicarea echipei de fotbal locale, Rotherham United, in lupta impotriva rasismului.
“La fel ca si in Romania – unde Federatia Romana de Fotbal a fostactiva in lupta impotriva rasismului- sportul joaca un rol aparte in schimbarea atitudinii colective in societate. In ultimii ani, s-au facut multe lucruri pentru a combate actele de rasism din cadrul meciurilor de fotbal. Iar acum, cluburile sportive sunt in masura sa duca mesajul dincolo de portile stadionului si sa ii dea pe jucatorii de fotbal de diferite etnii drept exemplu de campioni si modele in lupta impotriva rasismului din cadrul comunitatii”, a mai spus ambasadorul britanic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *