Shadow

Reuters: Romania, “uzina” de filme cu greutate despre perioada post-comunista – ce spune despre Aferim

filmRegizorul Radu Jude se intoarce in secolul XIX cu “Aferim!”, pentru a arata o lume cruda, care inca nu s-a schimbat total, remarca agentia de presa Reuters despre pelicula romaneasca prezenta la Festivalul de Film de la Berlin.
Filmul, unul dintre cele 19 care se lupta pentru Ursul de aur, se concentreaza pe vanatoarea de sclavi tigani. Acesta vorbeste despre o perioada putin cunoscuta din istoria Romaniei si a minoritatii rrome, care candva era tinuta ca sclava in manastiri si nu numai, relateaza Reuters.
Sursa remarca faptul ca Romania este portretizata complet diferit de felul in care apare in alte pelicule. Traditiile pline de culoare nu sunt in prim plan si nici natura virgina.
“Am vrut sa fac un film care sa exploreze legatura dintre trecut si prezent… si felul in care problemele din trecut au modelat mentalitatile de azi”, a declarat regizorul roman, conform sursei.

Film romanesc, in carti pentru Ursul de Aur, la Berlinala

Mare parte din dialogul din film vine chiar din texte istorice si literatura. Reuters mentioneaza ca sclavia a fost scoasa in afara legii, in Romania, in anii 1850.
“In Romania moderna traiesc 2,5 milioane de rromi”, scrie Reuters. Cu alte cuvinte, a sasea parte din populatie apartine acestei minoritati, care continua sa traiasca in saracie extrema si este discriminata in societate, adauga sursa. Datele recensamantului din 2012 arata ca populatia rroma declarata numara circa 621.000 de persoane, adica 3,3% din totalul romanilor.
Sursa aminteste ca “Aferim!” o are drept producator pe Ada Solomon, la fel ca “Pozitia Copilului”, care a castigat Ursul de aur in 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *