Rrom cu job bine platit la Londra, inapoi in saracie, pentru a-si ajuta semenii din Romania

tata romPetru Alexandru Fechete, tanarul rrom devenit cunoscut dupa documentarul “Vin romanii”, a renuntat la o slujba bine platita la Londra pentru a se intoarce la Pata Rat, unde locuieste cu sotia si cei doi copii intr-o camera, si a-i sprijini si sfatui pe semenii sai, intr-un proiect cu bani norvegieni.
Petru Alexandru Fechete are 30 de ani si locuieste in comunitatea de rromi de langa rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat, unde a fost mutat fortat din centrul orasului, de pe strada Coastei, in urma unei actiuni a primariei.
Este clujean get-beget si se mandreste ca lucreaza de la 13 ani, atat in tara, cat si in strainatate, ba in constructii, ba in agricultura, ba ca vulcanizator in service-uri auto.
Rrom din Marea Britanie, casa in Romania cu banii din ajutoare: Multumesc, Anglia!
Poarta in piept o stea a lui David, din hartie galbena, pe care a scris cu carioca “tigan”, pentru a atrage atentia asupra unei “discriminari mascate” a rromilor din Romania.
Sta, impreuna cu sotia si doi copii mici, intr-o singura camera, un modul de locuinta pus la dispozitie de Primaria Cluj-Napoca pentru cei evacuati de pe strada Coastei.
Modulul din caramida este tencuit si pare un fel de baraca, mai rasarita fata de locuintele de lemn inghesuite din jur, in care mai locuiesc doua familii. Are apa curenta, astfel incat si-a incropit si o mica baie si un aragaz care inseamna bucataria. Incalzirea se face cu lemne, la soba.

De la Londra, la Pata Rat

Barbatul, devenit cunoscut dupa ce a aparut in documentarul “Vin romanii” difuzat de postul britanic Channel 4, a lasat o slujba la o vulcanizare din Londra, unde a fost platit cu 200 de lire pentru patru zile de munca, si s-a intors la Pata Rat, pe bani mult mai putini. Spune ca s-a intors acasa pentru ca a simtit ca trebuie sa se ocupe de proiectul “Pata Cluj”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.