Shadow

Scandal la un liceu din Olt. Copiii romi, segregaţi în clasa I. Directoarea liceului neagă acuzaţiile

copil+rom+stiriong.ro_223310Astăzi, Colegiul Naţional “Ioniţă Asan”, din judeţul Olt, a fost reclamat de organizaţia Romani CRISS la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru segregarea copiilor romi de clasa I, se arată într-un comunicat al organizaţiei. Pe de altă parte, directoarea colegiului a explicat, pentru România liberă, că nu este vorba de un caz de segregare, ci a fost creată o nouă clasă la începutul anului şcolar, după ce copiii s-au înscris mai târziu în clasa I. În acea clasă, opt din cei 12 elevi sunt de etnie romă.
“Ne întrebam de ce toţi copiii din această clasă sunt romi”
Astfel, astăzi, organizaţia Romani CRISS şi reprezentanţii legali a doi copii romi din clasa I B de la Colegiul Naţional Ioniţă Asan din Caracal (judeţul Olt) au depus o plângere la CNCD şi au intentat o acţiune civilă la Judecătoria Caracal, privind segrerarea şcoalră pe criteriul etnic şi al categoriei sociale a copiilor romi de la nivelul claselor întâi din colegiu, se arată în comunicatul organizaţiei.
„În luna noiembrie, am realizat o vizită de documentare la această şcoală şi am constatat că elevii romi sunt înscrişi preponderent la clasa I B şi că le este îngrădit accesul la educaţie de calitate, în comparaţie cu ceilalţi copii din clasa I A step-by-step şi I A tradiţional. Încălcarea prevederilor Ordinului 1540/19.07.07, privind interzicerea segregării şcolare a copiilor romi a fost semnalată anterior şi prin raportul de control efectuat de Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, emis în data de 24.10.2011″, a declarat Oana Mihalache, din partea Romani CRISS, conform comunicatului remis redacţiei.
„Noi, toţi părinţii, eram nelămuriţi de ce în această clasă sunt doar 12 elevi, nu avem o sală de clasă, nu avem o învăţătoare care să ne ia copiii să îi ducă în clasă, aşa cum au procedat celelalte două învăţătoare cu copiii lor. De asemenea, ne întrebam de ce toţi copiii sunt romi în această clasă. Am observat, imediat ce am intrat în clasă, că sala era foarte puţin îngrijită, pereţii nezugrăviţi, parchetul murdar”, a declarat un părinte rom.
În plus, Oana Mihalache, de la Romani CRISS, a declarat, pentru România liberă, că, la momentul izbucnirii scandalului, reprezentanţii liceului şi-au motivat decizia de a înfiinţa o nouă clasă, unde copiii romi sunt majoritari, prin faptul că părinţii au înscris copiii după începerea oficală a anului şcolar şi că, în definitiv, este un avantaj pentru copiii romi, pentru că, dacă sunt mai puţini, vor învăţa mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *