Shadow

Scandal la un târg de joburi pentru romi

Cine+angajeazCentrul Rromilor „Amare Rromentza” a organizat în cadrul proiectului „Centre de consiliere şi mediere profesională pentru persoanele de etnie rromă” primul târg al locurilor de muncă, destinat persoanelor de etnie rromă.
La târg au fost prezenţi aproximativ 50 potenţiali angajaţi şi trei angajatori (Firma Pază „AXIS” – 20 posturi agenţi pază; Dac Antepriza Construcţii – 20 posturi necalificat, 10 fierari; Club Piranha – 6-8 Ospătari, 2 Bucătari) din 10 posibili angajatori care şi-au confirmat participarea.
Angajatorii invitaţi la târgul locurilor de muncă nu au fost anunţaţi că grupul ţintă vizat este format din persoane de etnie rromă.
„O parte dintre angajatori nu au fost anunţaţi că potenţialii angajaţi sunt de etnie romă, tocmai pe motiv de diminuare a posibilelor refuzuri din partea angajatorilor. La momentul contactării angajatorilor am considerat că este relevant să anunţăm că este un târg pentru persoane în căutarea unui loc de muncă şi nu neapărat să accentuăm că târgul este pentru persoane rrome”, declară Georgiana Răducanu, managerul proiectului.
Drept urmare, reprezentatul Clubului Piranha şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că s-a „omis” din partea asociaţiei „Amare Rromentza” să i se aducă la cunoştinţă etnia grupului ţintă vizat declarând că „ospatarii trebuie să iasă în faţă şi rromi nu sunt tocmai potriviţi pentru această meserie”.
„Atitudinea reprezentantului clubului Piranha a fost una absolut discriminatorie, a confirmat reticenta majorităţii angajatorilor faţă de rromi”, a spus Răducanu.
Deşi au selectat mai mulţi potenţiali angajaţi, nicunul dintre angajatori nu şi-a exprimat acordul final cu privire la angajarea unor persoane de etnie rromă, în căutarea unui loc de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.