Shadow

SCUFITA NEAGRA

ro_child_fetitabaiat_0405Cea mai cruntă perioada din viața copiilor rromi, care deseori le deformează personalitatea, este perioada școlară dintre grădiniță și terminarea facultății. Sunt mai degrabă vârste ale deformării, decât ale formării, pentru că le lipsesc copiilor rromi strategiile de eliberare de stresul rasial care abundă în scolile românești. Cadrele didactice se fac că nu văd sau participă ele însele la victimizarea copiilor rromi, de aceea, deseori, copiii abandonează școala sau au probleme de intercomunicare toată viața. Afli, la 4 ani, că “țiganul e om de departe”, că ești considerat inferior, un fel de ratat genetic, indiferent ce-ai face, oricât de isteț sau bogat ai fi! Nu iei premiul întâi pentru că este rezervat unui copil român (excepțiile confirmă regula!), iar dacă ești pus în prima bancă e ca și cum ai fi pus în ultima, tot un “ciumat” ești, pentru că ești ”discriminat pozitiv”, din milă, ca și cum ai avea un handicap.
Cea mai tristă situație este neîncrederea în prieteni. Dacă sunt români, sentimentele lor sunt schimbătoare ca vremea, devin într-o clipă din angelici, diabolici (excepțiile confirmă regula!). Dacă sunt rromi, sunt ca niște tovarăși de suferință, de infern, nu discutăm, de rușine, despre rana  rasismului pe care o simțim în suflet!
Cel mai adesea, ne este atât de rușine de rușinarea (nedreaptă) a rasismului, încât nu le spunem nici măcar părinților (nici ei nouă), evitând un subiect care pare taboo și fără rezolvare. În toți acei ani,  dar și acum, pierd timp mai mult decât alții, pentru a  avea grijă de cum mă văd alții, pentru a fi acceptată.
Cum să ne eliberăm de trauma rasismului, ce soluții, dacă până și termenul rasism este evitat în România (nu și în alte țări)? E clar că aceste mentalități vin din istorie, din perioada Sclaviei rromilor, a Holocaustului – de ce nu discutăm public despre ele ? De rușine?
Campaniei S.O.S. Copiii rromi, care urmează să fie lansată în 8 aprilie 2015 în România, cu îndemnul ca să discutăm despre rasism și să ne aliem impotriva lui. Aștept poveștile voastre despre cum ați simțit rasismul!

“Anul acesta o să jucăm Scufiţa Rosie”, a spus educatoarea şi a fost de ajuns o secundă pentru că toate fetele să ne visăm prinţese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *