Shadow

Mica tiganiada. Ce cuvant nu este interzis in Romania. Cateva ganduri despre Europa rromilor

Mica_tiganiada1. Saptamana trecuta mi-a adus aminte de copilarie, cand ne uitam la filme de groaza, la video. Era unul absolut obligatoriu daca voiai respect pe maidan, cu niste exploratori mancati de canibali. Cand salbaticii isi decapitau victimele ca sa le infulece creierul proaspat, puneam mana la ochi, dar cu degetele rasfirate, asa incat sa putem totusi privi festinul. Cam asa mi s-a parut atitudinea televiziunilor din Romania in fata marii inmormantari-incoronari regale de la Sibiu: moderatori-analisti care criticau excesul de importanta acordat evenimentului, in timp ce colegii lor reporteri se inghesuiau sa prinda un close-up cat mai bun cu vata din nasul mortului. Lipsea Mencinicopschi sa ne explice continutul caloric al colivei etnice.

2. Mult mai interesant, cum se intampla adesea, a fost ce s-a intamplat in spatiul adevaratului public, acolo unde nu-s consilii, nici ale audiovizualului, nici ale combaterii discriminarii. Daca aveti chef sa scotociti pe google, veti observa, in subsolul oricarui articol despre tragedia din familia Cioaba, ca e absolut covarsitoare atitudinea ostila, logica discriminarii inverse (multi se considera discriminati negativ prin existenta unei discriminari pozitive a rromilor), nationalismul de factura legionara, rasismul. Acolo, in (semi)anonimatul online, fierbe ceva la fel de gretos ca opulenta bulibaselor. Si nu e ceva ce poate fi vopsit in culori roz peste noapte, cu doua-trei ONG-uri europenizatoare sau legi anti-discriminare.

3. Pe de alta parte, nici sa cazi in extrema cealalta (caci si lupta contra extremismului cade in extreme) si sa te lamentezi ca n-ai un popor mai tolerant, ar insemna sa nu cunosti istoria. Stiti care-i probabil cel mai important dintre motivele pentru care Romania si statele balcanice au cele mai importante minoritati de rromi? Toleranta. In Evul Mediu, e drept, rromii erau tratati ca niste sclavi la noi si in Imperiul Otoman. Dar, tot atunci, Europa Apuseana ii expulza sau ii extermina (da, in „toleranta” Elvetie, de exemplu, rromii aveau soarta sobolanilor: executati fara alt motiv decat apartenenta la rasa „egiptenilor”).

4. Vaclav Havel profetea, in 1993, ca problema rromilor va fi cea mai mare problema a Europei de Est. „Hartia de turnesol nu a democratiei, ci a societatii civile” (pentru cine a chiulit la chimie: turnesolul arata daca o solutie este bazica sau acida, colorandu-se in albastru, respectiv rosu). Havel era optimist, spunand ca lipsa libertatii in comunism va cauza aceste excese de nationalism si intoleranta. De fapt, Europa Vestica ne arata ca nu e nevoie de comunism pentru a scoate raul la suprafata: Italia si Franta au dat deja masura xenofobiei. Olanda si tarile nordice isi asteapta randul, Elvetia ignora rromii nu din dragoste, ci pentru ca are probleme mai mari cu solicitantii de azi politic veniti din Africa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.