Shadow

Stop discriminarii directe si indirecte a romanilor

romi-expulzare-franta-afpDragi romani din strainatate si din tara,

Azi in intrega lume si mai ales in Europa suntem peste 3 milioane de romani care muncim, studiem, avem afaceri, ducem un trai corect, integrindu-ne in tarile de adoptie si totodata sprijinindu-ne familiile si prietenii din tara. Majoritatea dintre noi nu ne-am uitat traditiile, cultura, limba, fiind nu de multe ori exemple bune de cetateni in tarile respective si implicit de romani, prin talentul, inteligenta si harnicia ce o dam dovada.
Odata cu libera circulatie fenomenul cersetoriei organizate a luat amploare, in special in tarile unde numarul comunitatilor romanesti au un numar semnificativ de membrii ca: Italia, Spania, Franta, UK, etc. Acest fenomen a adus cu el o serie de alte fenomene antisociale ca: prostitutia, traficul de fiinte umane, hotia, inselaciuneam etc. lucruri care ne-au facut un mare deserviciu de imagine noua romanilor si implicit Romaniei.
Fara a atribui comunitatilor romanesti nici o pretentie la perfectiune constatam ca majoritatea  stirilor si dezbaterilor negative sunt legate de fenomenul cersetoriei organizate ai protagonisti sunt din pacate in marea lor majoritate membri ai comunitatii rroma= tiganesti  ( majoritatea din Romania ) care  din punct de vedere administrativ sunt cetateni ai Romaniei ei nu apartin cultural comunitatilor romanesti per ansamblu dar confuzia ce decurge din termenii apropiati face ca confuzia sa fie mare.
Astfel toate exemplele pozitive ale romanilor din strainatate sunt puse in umbra ducind la o propaganda negativa la adresa Romaniei si romanilor si faciliteaza discriminarea si propaganda pozitiva exclusiv pentru comunitatile de romi= tigani. Acest fenomen are un efect nedorit ducind la o mai mare frustrare atit in rindul romanilor cit si a romilor=tiganilor.
Avand in vedere nenumaratele articole din ziarele locale ( doritoare de senzational si cistig ), declaratii ale unor politicieni straini , reprezentanti media ( Italia, Germania, Scandinavia, Franta, Spania, Marea Britanie, etc ), s-a constatat o aversiune negativa asupra comunitatilor romanesti, datorita in special usoarei confuzii legata de denumirea apropiata a termenului Romania, roman, romanians, roma, Roma, rroma, romani, etc.
Acest fenomen corelat cu deficientele in cultura a celorlalti cetateni ai UE au facut ca multi romani sa fie discriminati la locul de munca, la scoala, la angajare, in societate, etc. Astel aversiunea la adresa Romaniei a crescut considerabil.
Ne exprimam convingerea  ca fiecare cultura are dreptul la o justa imagine, a obiceiurilor si traditiilor proprii iar petitia de fata doreste sa clarifice un aspect semnalat de catre membrii comunitatilor romanesti din strainatate atit persone private cit si asociatii.
Noi romanii din prezenta petitie suntem impotriva disciminarii oricarei popor, culturi, etc,  dar totodata trebuie sa semnalizam acest fenomen al discriminarii indirecte prin confuzie culturala, discriminare ce aduce un deserviciu de imagine si nu numai, atit romanilor, cit deopotriva si comunitatilor de rromi ( tigani )  in general.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *