Ţigani la toată România

tigani-la-toata-romania-18329254În România trăiesc oficial 535.250 de cetăţeni români de etnie romă. Atâţia s-au declarat la ultimul recensământ din anul 2002. Dar nimeni nu ştie care este numărul real al cetăţenilor români de etnie romă. Unele organizaţii  nonguvernamentale estimează că numărul cetăţenilor romi poate ajunge până la 2,5 milioane.
În România trăiesc oficial 535.250 de cetăţeni români de etnie romă. Atâţia s-au declarat la ultimul recensământ din anul 2002. Dar nimeni nu ştie care este numărul real al cetăţenilor români de etnie romă. Unele organizaţii nonguvernamentale estimează că numărul cetăţenilor romi poate ajunge până la 2,5 milioane.
Guvernul României a organizat în luna martie 2002 recensământul populaţiei şi locuinţelor. Un proiect care a costat autorităţile statului peste 850 de miliarde de lei vechi. Pentru realizarea recensământului au contribuit la “puşculiţă” Institutul Naţional de Statistică cu 156,5 miliarde de lei, Ministerul Administraţiei Publice cu 5,4 miliarde de lei, iar restul banilor a venit de la autorităţile locale. În urma recensământului s-a stabilit că România mai are doar 21.698.181 de cetăţeni. De asemenea, s-a mai stabilit numărul de gospodării şi locuinţe, dar şi clasificarea persoanelor după etnie, sex , limbă maternă şi religie. Dar să vedem la ce sunt necesare aceste date statistice. Conform Institutului Naţional de Statistică, “recensământul este unicul mod de a avea imaginea clară a societăţii în care trăim. Trebuie să ştim câţi suntem, în ce condiţii trăim şi care ne sunt necesităţile. Pentru a şti cum vom construi şi ce vom construi este nevoie de informaţii reale despre numărul oamenilor pentru care se fac aceste planuri”. Şi, cum nimeni nu ştie cu exactitate numărul real al cetăţenilor români de etnie romă, rezultă că o parte din statisticile realizate în urma recensământului conţine informaţii eronate. O altă cauză este lipsa documentelor de identitate. Jurnalul Naţional a iniţiat campania “Românii care nu există”, în urma căreia jurnaliştii au descoperit mai mulţi cetăţeni români care nu au avut vreodată un document care să ateste existenţa lor. Se întâmplă în România, stat membru al Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.