Shadow

Bănel Nicoliţă: „Sunt rrom şi mă mândresc. Joc pentru etnia mea şi pentru imaginea României”

banelÎn ultimul număr al revistei L’Equipe – Franţa, Bănel Nicoliţă este considerat ca “imaginea războinică şi câştigătoare pe care antrenorul Galtier vrea să o insufle echipei sale”.
În articolul intitulat “Nicoliţă nu joacă doar pentru el”, reporterul Bernard Lions atinge şi subiectul: etnia rromă a fotbalistului. “Bănel a atins un nivel înalt, dar nu fără dificultăţi. Căci el a trebuit să depăşească prejudecăţile cu care s-a confruntat încă de la naştere”.
Bernard Lions aminteşte şi despre comentariul făcut de cotidianul britanic The Guardian cu privire la transferul din vară, de la Steua la echipa franţuzească Saint Etienne: “St. Etienne a cumpărat un ţigan, în timp ce Franţa plăteşte ţiganii ca să scape de ei!”. Şi informează cititorii ziarului că “fanii radicali ai Stelei, fostul lui club, cel mai popular din România, n-au acceptat niciodată să-l vadă purtând banderola de căpitan, primindu-l cu strigăte de ură: ‘Ţigane, ţigane!'”.
Bănel a fost numit în decembrie 2007 ambasador împotriva rasismului din partea României la iniţiativa Phare. “Am avut onoarea de a deveni căpitan la Steaua, dar a fost pe merit. Respectul se câştigă încet-încet”, a declarat în urmă cu patru ani fotbalistul.
L’Equipe continuă: “Cel mai iubit rrom român încasează loviturile mascându-şi durerea în spatele unui zâmbet şi se refugiază în religia creştin-ortodoxă şi în marea sa misiune”.
“Joc pentru etnia mea şi pentru imaginea României. Vreau să fiu un exemplu pozitiv pentru comunitatea rromă şi să ofer o imagine bună ţării în străinătate. Nu mi-e ruşine de originile mele. Sunt rrom şi mă mândresc! Totuşi, mă simt mai mult român decât rrom”, a declarat Nicoliţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.