11.000.000 euro pentru proiecte destinate rromilor

sedinta-romi-5Fundaţia pentru Tineret „DEL”, în calitate de membru al Grupului de lucru social, din cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului Gorj pentru perioada 2011 – 2020, a organizat, ieri, o dezbatere publică privind rezultatele obținute în urma aprobării prin Hotărârea Consiliului Județean Gorj din data de 30 mai 2014 a Strategiei pentru Grupuri Vulnerabile cu Romi din judeţul Gorj 2014-2020 și aspecte privind reactualizarea Strategiei Naționale pentru Îmbunătățirea Situației Romilor 2015-2020. De asemenea, întâlnirea şi-a propus stabilirea obiectivelor și a direcțiilor de acțiune pentru perioada 2015-2020.
În cadrul dezbaterii de ieri, Organizația Sastipen, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate a prezentat autorităţilor judeţene proiecte de dezvoltare a comunităților vulnerabile din județul Gorj, ale căror costuri s-ar ridica la suma de 11.000.000 euro. Astfel, pentru înființarea a zece centre medico-sanitare comunitare care să sedinta romi (5)răspundă nevoilor membrilor comunităților vulnerabile se solicită suma de 500.000 de euro. De asemenea, o altă propunere pentru care romii cer 500.000 euro se referă la „implementarea unor programe de economie socială și antreprenoriat în comunitățile locale cu scopul de a crește rata de ocupare în rândul membrilor comunităților cu romi“. Organizațiile rromilor mai cer suma de două milioane euro pentru asfaltarea sau pietruirea unor drumuri sau străzi din zonele locuite de această etnie, precum și pentru consolidarea digurilor în zonele cu un grad ridicat de inundații.
De asemenea, reprezentanții etniei solicită şi 750.000 euro pentru introducerea de rețele de apă potabilă, canalizare și energie electrică.
La nivelul judeţului nostru se preconizează înfiinţarea a opt centre destinate sprijinirii rromilor. „Este vorba de sociologi, doctoranzi care au studiat și au cea mai mare expertiză în privința situației romilor din România și pot să spun că s-a făcut un studiu care nu s-a făcut în niciun județ din România. Am reușit cu ajutorul Sastipen să punem bazele înființării a opt centre, prin care să reușim să creăm și locuri de muncă. Județul Gorj stă prost la atragerea de fonduri“, a declarat Nelu Pavel, președintele Partidei Romilor Gorj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.