Shadow

Mica tiganiada. Ce cuvant nu este interzis in Romania. Cateva ganduri despre Europa rromilor

Mica_tiganiadaIn subsolurile articolelor de pe internet puteti observa ca Europa e stupida spre iresponsabila uneori. Acum cateva luni, s-au marit, la presiunea Comisiei Europene, amenzile pentru „discriminare”. Un editor de stiri smecher speculeaza momentul si incep titlurile de genul: „Ce cuvant e interzis”, „Ce cuvant iti aduce 7000 de euro amenda” etc. Sigur, cuvantul „tigan”. Si de aici comentariile cuvenite: ba mai bine sa moara toti, da’ de ce Connect-R si-a scris tigan pe tricou si n-a primit amenda, da’ de ce Madalin Voicu zice ca e tigan, da’ n-ar fi mai bine sa-i gonim pe toti de la noi din tara, sa nu ne mai confunde lumea cu tara tiganilor, da’ n-ar fi mai bine sa vina maresalul Antonescu si sa-i omoare pe toti?
Orice sociolog cu minim de creier ar fi intuit ca astfel de lucruri se vor intampla daca interzici cuvinte. Desigur, cuvantul „tigan” nu e interzis si nici n-ar putea fi vreodata, pentru ca nu poti interzice cuvinte, cum nu poti interzice idei. Iar stirile de la TV si din online sunt, desigur, niste tampenii crase. Dar CNCD-ul nostru a preferat, ca sa-si justifice existenta, sa lase confuzia sa se produca si sa se agraveze. Evident, spiritul xenofob, nascut din frustrare, nu se poate decat agrava cand ii mai dai omului inca un motiv sa se simta pagubit: iata, nu ajunge ca ne fac tara de ras, acum ne ataca si libertatea de expresie! Poate ca o se cenzureze melodia celor de la Phoenix asa cum a fost interzis „Money for nothing” in Canada pentru ca are „fagott” in versuri?
Intre noi fie vorba, e perfect ilogic: nu poti folosi cuvantul tigan in sens peiorativ, discriminatoriu. Deci, poti sa iubesti un tigan, muzica lui sau libertatea pe care o emana. Insa, daca faci plangere la politie, faci plangere impotriva unui rrom. Efectul va fi stupid: in discursul public, discriminarea se va muta dinspre tigani spre rromi. Si atat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *