Shadow

Pelerinaj la usa lui Dorin Cioaba – Zeci de mii de rromi asteapta sa fie despagubiti de Germania

Pelerinaj-la-usa-lui-Dorin-CioabaMii de rromi din toata tara vin cu diverse hartii la autointitulatul rege al rromilor Dorin Cioaba dupa ce acesta a anuntat, in urma cu o luna, ca va da statul german in judecata pentru deportarile din perioada regimului nazist.
Circa 20.000 de rromi cred ca au dreptul la despagubiri, asa ca au depus dosare la regele lor, informeaza Digi24.
“In momentul in care au fost deportati parintii nostri in lagare, ni s-au luat carutele, ni s-au luat caii, ni s-au luat corturile si noi credem ca trebuie sa existe o lege reparatorie a statului german”, a explicat Dorin Cioaba.
Dosarele vor fi verificate si apoi trimise la o casa de avocatura din Berlin, care va incasa un comision de 30% din fiecare suma pe care o vor castiga in instanta.
Avocatii germani vor deschide procesul in luna mai. “Avem o sansa buna sa obtinem aceasta pensie pentru poporul rrom. Daca am documente bune, in aproximativ noua luni putem termina cazul acesta”, a declarat pentru Digi24, Frank Reppenhagen, avocatul german al rromilor.
Aproape 5.000 de supravietuitori au primit la inceputul anilor 2000 cate 7.000 de euro din partea Germaniei, drept recompensa pentru munca depusa in lagarele din Transnistria in care au fost deportate, in al Doilea Razboi Mondial circa 25.000 de rromi.
Cu toate acestea, la usa lui Cioba vin si oameni care nu stiu de ce au fost deposedati stramosii lor, dar cer sa fie despagubiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *