Cristiana este bursieră Fulbright la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite. Ea a crescut în România, dar a plecat pentru prima data în Statele Unite în 2006, pe când avea 22 de ani. S-a reîntors în Statele Unite în 2009, după ce a obţinut prestigioasa bursă. Cristiana a acceptat să ne povestească despre ce a însemnat pentru ea să devină bursier Fulbright, despre experienţele ei din Statele Unite şi România. Dacă în România ea şi-a ascuns identitatea etnică, de frică să nu fie discriminată, în Statele Unite a descoperit că nu poate să se cunoască cu adevărat pe sine şi să evolueze dacă nu îşi îmbrăţişează această identitate. Acolo a învăţat că nu trebuie să-i fie ruşine că este ţigancă, fiindcă, în realitate, cultura din care se trage este prea frumoasă şi bogată pentru a se pierde din cauza stereotipurilor şi injuriilor.
Prima ei vizită în America a durat trei luni. Chiar înainte de a se întoarce în România a avut loc un incident legat de o sumă de bani care dispăruse. “Deşi nu am fost niciodată acuzată, frica de a fi suspectată de hoţie m-a făcut să devin defensivă şi a declanşat un potop emoţional. Nu m-am aşteptat la un asemenea incident şi într-o clipă, imaginea ţiganilor hoţi şi cerşetori, pe care o păstrasem adânc ascunsă în sufletul meu, a ieşit la suprafaţă”.
Cristiana povesteşte că a fost terifiată să se uite la ea însăşi prin prisma stereotipului pe care a încercat să-l ocolească o viaţă. Atunci a spus pentru prima dată că este ţigancă