Shadow

La „Fără etichetă” vorbim despre “Aferim!” și istoria romilor din România

aferim1_55436600Filmul “Aferim!” este primul  din lume care are ca subiect sclavia romilor din Principatele Române, realitate istorică puțin cunoscută majorității și care a durat cinci secole, până în 1856. Poveste filmului se petrece în Țara Românească, anul 1834, și are ca personaje principale un zapciu și fiul acestuia care au ca misiune să găseasca un rob fugar.
Subiectul filmului trateaza o relație sexuală între o femeie româncă și un sclav rom – relațiile dintre robi și stăpânii lor fiind interzise prin lege. “Aferim!” chestionează mentalitățile secolului XIX și modul în care acest trecut influențează prezentul.  Multe dintre aceste mentalități ale vremii sunt redate în film prin stereotipurile de limbaj folosite de personaje care nu sunt numai rasiste, dar redau și xenofobia , antisemitismul , misoginsimul și chiar homofobia.
„Regizorul Radu Jude ne vorbește despre documentarea istorică de la baza acestei producții, povestea filmului său și despre modul în care a lucrat cu actorii, fiind o producție cu mulți actori și cu o figurație foarte mare realizată cu ajutorul mai multor comunități de romi din țară. În așteptarea lansării filmului “Aferim!” în România (începând cu 13 martie), vă dăm întâlnire cu regizorul Radu Jude pentru o incursiune în lumea filmului, de data aceasta plasată în trecutul Țărilor Române”, povestește Mihaela Drăgan, gazda emisiunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *