Proiectele integrate de intervenţie socială ale Primariei Cluj-Napoca în Pata Rât intră într-o nouă fază. Reprezentanţii mai multor ONG-uri, dar şi reprezentanţi ai rromilor din Pata Rât, au stat astăzi la aceeaşi masă şi au discutat modalităţile prin care rromii pot fi incluşi în societate în perioada imediat următoare.Generată de condiţiile precare ale locuințelor în care trăiesc și nevoile complexe ale comunităţilor defavorizate din zona Pata Rât, seria de proiecte integrate care vizează incluziunea socială a comunităţilor de rromi a fost dezvoltată de Primăria municipiului Cluj-Napoca, începând cu 2012, cu sprijinul biroului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
“Nu este suficient ca autorităţile să se plângă de problemele rromilor şi să nu facă nimic în acest sens. Banii sunt o problemă reală cu care ne confruntăm şi tocmai de asta dorim să atragem cât mai multe fonduri europene. Rata de absorbţie este foarte mică şi prin aceste proiecte tocmai asta dorim să facem, să atragem cât mai mulţi bani în acest sens”, a declarat Kalman Mizsei, reprezentantul fundaţiei Open Society.
De asemenea, reprezentantul Open Society Foundation crede că România şi implicit Clujul, pot reprezenta un model pentru ţări precum Macedonia sau Ungaria, unde fundaţia mai implementează asemenea proiecte.
“Observăm o creştere lentă, dar sigură, a incluziunii sociale a rromilor din România. Cred că şi Guvernul actual ar trebui să se implice puţin pentru că împreună cu siguranţă vom reuşi”, mai adaugă Kalman Mizsei.