Rromii sunt una dintre obsesiile romanilor. Fie ca recunoastem sau nu, prezenta tiganilor in societatea noastra creeaza panica. Si totusi, intr-un fel suntem responsabili de izolarea si inapoierea lor. Lucian Boia spunea ca “in fata lor (tiganilor – n.red) romanii se simt ca intr-o cetate asediata.
Le sunt atribuite aproape toate infractiunile si crimele. Si par a fi pe zi ce trece tot mai multi. Sunt, cu siguranta, mai numerosi. Dar inca si mai numerosi in imaginarul colectiv decat in realitate”.
Statistici
In intreaga Europa traiesc cel putin opt milioane derromi, dintre care sase milioane in zona centrala si de est. Ultimul recensamant, cel din 2002, a aratat ca Romania are o populatie stabila de rromi de 535.140 de persoane, aproximativ 2,5% din populatia tarii. Insa estimarile neoficiale spun ca aceasta cifra este mai aropiata de 2,5 milioane.
Primele dovezi documentare ale prezentei rromilor pe teritorilu Romaniei, de origine din India, dateaza din anul 1374, cand Dan I a oferit manastirii Vodita 40 de rromi ca sclavi. Acesta a fost statutul lor timp de secole. Rromii raman totusi o populatie invaluita in mister pentru multi romani, si asta din lipsa de informatii. Majoritatea romanilor descriu rromii pe baza unor clisee sau prejudecati precum: tiganii sunt prosti, murdari, hoti iar tentativele de reabilitare si reintegrare sociala in cazul lor esueaza de multe ori.
In ce masura sunt fondate prejudecatile romanilor fata de tigani? Statistic vorbind, exista acelasi nivel de delicventa la rromi si in segmentul romanilor care traiesc in aceeasi stare de saracie precum majoritatea rromilor.