Shadow

„Nu-mi aduceţi toţi ţiganii aici“

primarPrimarul oraşului Paşcani nu vrea ca ţiganii să mai intre în instituţiile publice! “Interdicţia” a fost făcută publică chiar în plină şedinţă a Consiliului Local. “Nu-mi aduceţi toţi ţiganii aici. Eu nu vreau să distrugem aici, asta e”, a fost declaraţia lui Neculai Răţoi, primarul de Paşcani, înregistrată de ziarul local Orizontul. Decizia primarului de acum două săptămâni a fost luată tocmai când discuţiile ajunseseră la capitolul “Organizarea Zilelor Sadoveanu”. Directoarea Casei de Cultură ceruse Consiliului Local să aloce 150 de milioane de lei vechi pentru a cârpi tavanul unei săli. “Nu aveţi voi 400 – 500 de oameni care să vină la Casa de Cultrură”, a fost răspunsul edilului de Paşcani careca să nu dea banii de reparaţii, a oferit holul Primăriei pentru activităţile culturale.
Primarul a fost mărinimos: pe lângă holul instituţiei a pus la dispoziţie şi scaunele aferente. Singura condiţie a lui Neculai Răţoi: să nu vadă picior de ţigan. În capul mesei de protocol, ascuns după un fanionul Uniunii Europene, primarul a fost ferm: “Nu vreau să distrugem aici. Nu cum am găsit la Casa de Cultură, cu seminţe cu tot, că au venit ăştia (ţiganii n.n)”. Primarul spunea că vrea “activităţi corespunzătoare” în sediul său, iar apariţia ţiganilor ar însemna “distrugere şi murdărire”. Reacţia consilierilor – băgaţi printre drapelele României şi UE – a fost promptă: au izbucnit în râsete aprobatoare.
După ce aleşii locali şi directoarea Casei de Cultură s-au amuzat copios pe tema “declaraţiei despre ţigani în primărie”, activitatea culturală în incinta administraţiei locale a fost aprobată. Manifestările speciale din noiembrie vor avea loc în holul Primăriei, dar cu respectarea voinţei edilului şef. În paralel, Casa de Cultură – probabil rezervată rromilor din oraş – a intrat în renovare. Neculai Răţoi spunea că investiţiile făcute în sediul Primăriei l-au făcut să “dea interzis” ţiganilor în interiorul primăriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *