Shadow

Craiova: Mahalaua care a devenit cartier de lux

mahalaÎn cartierul Faţa Luncii, din Craiova, în urmă cu 40 de ani erau case dărăpănate. Ele au fost înlocuite cu palate ridicate de rromii plecaţi în străinătate. Zona Faţa Luncii este considerată drept cea mai peri­culoasă din muni­cipiul Craiova, din cauza deselor conflicte în care sunt implicaţi ţiganii. Galerie foto: Craiova: Ţiganii din Faţa Luncii Povestea cartierului Faţa Luncii a început acum 100 de ani, când primele familii de ţigani au ocupat regiunea sudică a oraşului Craiova. După întoarcerea rromilor din Transnistria, o parte s-au aşezat în această zonă, unde şi-au întemeiat familiile, izolaţi de restul oraşului. Unii preferau să facă acasă cărămizi sau să plece prin ţară, unde munceau cu ziua. Cartierul era o oglindă a sărăciei. Trăiau în mizerie şi aveau case dărăpănate.
„Nu erau ţigani cu bani la noi în Faţa Luncii. Singurii care aveau bani erau lăieţii. Aveau galbeni, făceau negoţ cu aur. Unii făceau cărămizi, alţii se ocupau cu ghicitul. Dup-aia au plecat în străinătate şi s-au întors şi mai bogaţi. Ăştia care sunt avuţi acuma au bani din camătă“, povesteşte Poiana, o ţigancă născută în Faţa Luncii.
După evenimentele din ’89, rromii din cartier au luat drumul Germaniei, Italiei, Spaniei sau Angliei, iar în câţiva ani mulţi au început construcţia impozantelor palate. Pe străzile Craiovei au apărut tot mai mulţi bolizi de lux, cu sute de cai-putere şi cu volan pe partea dreaptă. Majoritatea sunt neînmatriculate în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *