Shadow

Educația este singura șansa

elevi”The Romanians Are Coming” este un reportaj despre cei care aleg să mergă la muncă în Marea Britanie. Despre cei mai săraci, mai fără școală și mai abrutizați dintre noi.
Care sunt, totuși, suficient de coerenți încât să poată lega două vorbe. Mulți dintre noi ne-am enervat și am început să comentăm că românii nu sunt deloc așa: că românii sunt deștepți, și vorbesc mai multe limbi străine, și sunt cei mai muncitori. Sunt străini care au scris articole elogioase despre traiul în România și despre noi ca oamenii, ca reacție de contestare a filmului. Dar filmul prezintă un adevăr. Nu pretinde că așa sunt toți românii și nici nu generealizează. De ce ne deranjează? Că cei din străinătate ar putea crede că toți românii sunt așa? Avem posibilitatea de a le demonstra că nu este adevărat, dincolo de vociferări.
Adevărul este de ambele părți: atât detractorii filmului au dreptate, cât și cei care l-au făcut. Pentru că suntem de mai multe feluri. Eu cred că asta ar trebui să acceptăm cu toții și să ne asumăm că la noi în țară trăiesc oamenii aceia pe care îi prezintă filmul. Sunt cei disperați, care pleacă și care consideră că speranța se află în altă parte decât acasă. Dincolo de ceea ce ar putea reprezenta vina lor că sunt așa, nici statul, nici societatea și nici noi ceilalți nu facem nimic pentru a le oferi lor o șansă de a schimba ceva. Condițiile economice din România sunt dificile pentru toți. Nu pleacă doar cei foarte săraci. Pleacă și cei care au făcut școala aici și care consideră că ”Vestul” le poate oferi mai mult. Aș vrea doar să mă întreb și să vă întreb: ce facem noi pentru a îmbunătăți această situație?

Leave a Reply

Your email address will not be published.