Shadow

Instituţiile Uniunii Europene, interesate de condamnarea faptelor de discriminare împotriva romilor

institutiileERIO (European Roma Information Office), organ consultativ pe lângă instituţiile europene, a creat cadrul discuţiilor dintre reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de combaterea fenomenului nediscriminarii şi sancţionarea faptelor de discriminare şi reprezentanţii instituţiilor de profil de la nivel european (Comisariatul pentru Justiţie şi Equinet).
În cadrul discuţiilor accentul a fost pus asupra faptului că, deşi există norme legale la nivel european, adoptate şi integrate în legislaţia internă a statelor membre, principiul nediscriminarii nu este destul de promovat în rândul comunităţilor de romi.
Una dintre cauzele care au condus spre această concluzie, a stat în faptul că, la nivel european, deşi statistica vorbeşte despre faptul că ar fi cea mai discriminată comunitate din Europa, nu există sesizări ale comportamentelor discriminatorii îndreptate împotriva romilor, nu există hotărâri de condamnare a unor asemenea comportamente îndreptate împotriva romilor.
Aflat la discuţii din postura de reprezentant al CNCD, instituţia de profil din România, constatăm cu stupoare că reprezentanţii instituţiilor europene aveau dreptate în ceea ce spuneau. Finlanda se „laudă” cu un caz strategic împotriva romilor, o situaţie de evacuare a unei familii de romi (situaţie în care colegul îmi spunea că a avut norocul ca familia respectivă să aibe parte de consilierea instituţiei finlandeze de egalitate). Olanda, de asemenea, se plângea că romii nu vor să sesizeze ceea ce păţesc, s.a.m.d. Nu vă gândiţi că nu ar avea comportamente discriminatorii împotriva romilor, în Finlanda, Olanda, s.a.m.d., există, însă acestea nu sunt sesizate, sau nu sunt căutate pentru a fi sesizate.
Încercând să duc discuţia într-un alt plan, am început să prezint cazul României şi multele „cazuri strategice cu romi” pe care le-am analizat la CNCD (de la preşedinte de stat, până la vecinul de la scară), după care cea mai des întâlnită întrebare a fost „aţi sancţionat preşedintele ţării?”.
Da domnilor/doamnelor am sancţionat! Da, se poate! se poate cu un pic de dăruire, cu un pic de înţelegere, cu un pic de „pun-te în locul romului”.