Legea pentru desființarea robiei în cazul romilor particulari, aflați în proprietatea boierilor se apropie de cel de-al șaisprezecelea veac de când a fost adoptată. În conformitate cu datele rămase în istorie, atunci când vorbim despre robii (sau sclavii) de pe teritoriul Principatelor Române ne referim aproape fără excepție la romi.
Conform Codului penal din anul 1818 din Muntenia, toți romii erau robi încă de la naștere. Nu contau în fața legii, nu aveau drepturi, nu puteau depune mărturie și, atât ei, cât și membrii familiilor lor puteau fi vânduți sau exploatați de către stăpân, după bunul său plac. Mai mult decât atât, robii erau chiar obligați să plătească periodic stăpânului lor o anumită sumă de bani, adică o “dajdie”.
Datele istorice mai arată că robia ar fi apărut în Ardeal la începutul secolului al XVIII-lea. Cel mai vechi document păstrat care dovedește existența robiei pe acest teritoriu datează din anul 1712, însă nu se știe dacă documentul marchează un început al robiei sau doar îi confirmă existența.
După mai bine de un secol, în vreme ce robia romă fusese desființată în toate statele civilizate – în afară de Rusia –, în Muntenia și Moldova abia se înfiripa ideea că eliberarea s-ar putea petrece vreodată.
Primul pas făcut în sensul desființării robiei a avut loc în 1844, pe vremea domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, apoi în Muntenia, în 1845, sub domnia lui Alexandru Ghica. Ambii au dat legi prin care robii domnești și cei mânăstirești erau emancipați.
Ani mai târziu, în 1848, romii particulari deveneau liberi, deși pentru o scurtă vreme.
Abia în 1856, domnul Grigore Ghica al Moldovei i-a însărcinat pe miniștrii Mihail Kogălniceanu și Petru Mavrogheni să întocmească un proiect de lege prin care romii particulari să fie dezrobiți.
Altfel spus, din 1843 și până în 1856 au apărut mai multe reforme legate de dezrobire, în urma cărora romii au devenit liberi din punct de vedere juridic, adică cetățeni – cum li s-ar spune astăzi.
Primii romi robi eliberați au fost cei ai statului și cei ai mânăstirilor. Robii boierești au fost dezrobiți chiar mai târziu, în intervalul 1855-1856.