Shadow

Arhiepiscopia Craiovei a făcut şcoală „de elită“ din banii destinaţi săracilor

Mitropolitul+OltenieiArhiepiscopia Craiovei a primit, în 2011, fonduri europene de aproximativ 650.000 de euro pentru reabilitarea și modernizarea unui fost liceu agricol. Clădirea, aflată în comuna Grădinari, județul Olt, urma să fie folosită de instituția bisericească pentru a oferi servicii sociale și educaționale către 500 de copii din localitate.
Arhiepiscopia Craiovei a încasat banii, prin Programul Operațional Regional – Regio, a modernizat imobilul, însă i-a schimbat destinația asumată prin contractul cu autoritățile europene. Astfel, în clădire funcționează acum Colegiul Național de Fete “Buna Vestire“, o școală gimnazială cu internat care asigură eAngajamente nerespectate
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia (ADR) au comunicat „României libere“ că nu au fost informați privind schimbarea destinației fondurilor europene alocate Arhiepiscopiei. „În mod concret, s-a reabilitat, modernizat și dotat un imobil cu suprafața desfășurată de 700 mp. Prin refuncționalizarea imobilului din comuna Grădinari, realizarea de instalații sanitare, de instalații termice, de instalații de incendiu, unui bazin de retenție, o stație de epurare, amenajarea peisagistică a fost creat un centru social multifuncțional“, ne-a comunicat ADR Sud-Vest Oltenia, instituția care urmărește implementarea proiectelor finanțate din bani europeni.
Arhiepiscopia Craiovei a promis, în cererea de finanțare, că „activitățile desfășurate în cadrul centrului vor permite creșterea gradului de incluziune socială a copiilor dezavantajați, aceștia beneficiind de activități de protecție socială de recreere-socializare, educaționale, orientare școlară, consiliere socială și psihologică, dezvoltare a deprinderilor de viață în concordanță cu trăsăturile psihologice, situația personală, dorințele și aspirațiile fiecăruia în parte“. De cei 2,9 milioane de lei proveniți din fonduri europene ar fi trebuit să beneficieze, timp de cinci ani, copiii din Grădinari, dintre care „aproximativ 10% vor fi de etnie rromă“, potrivit ADRUnde sunt romii?
Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei, IPS Irineu, fondatorul și principalul susținător al Colegiului Național de Fete „Buna Vestire“, a recunoscut, pentru „România liberă“, că nici o elevă din Grădinari nu a fost acceptată la școala bisericii. Dar, a afirmat mitropolitul, acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că în comună nu există nici o fată de clasa a V-a care să corespundă condițiilor de admitere. IPS Irineu dorește ca respectivul colegiu să devină o școală de elită, prin urmare sunt selectate doar fete cu un înalt nivel de inteligență.

Leave a Reply

Your email address will not be published.