Shadow

Casele săsești din Târnăvioara își schimbă fațada

atelier-tamplarie_tarnavioaraImaginea satului Târnăvioara începe să se schimbe radical după ce mai multe porți ale gospodăriilor săsesți  lăsate în paragină în ultimii ani au fost recondiționate cu ajutorul oamenilor din sat. Casele vechi ale satului sunt salvate de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) care a accesat fonduri europene și, cu ajutorul localnicilor și al Primăriei Copșa, a început să renoveze cinci imobile din Târnăvioara.
Pentru punerea în valoare a patrimoniului și conservarea arhitecturii tradiționale a satului, AIOS a obținut finanțare de aproximativ 760.000 lei printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copșa Mică și Complexul Muzeal Național ASTRA.
În primă etapă, cinci porți de lemn au fost deja reconstruite sau reabilitate odată cu deschiderea primul atelier tradiţional din cadrul proiectului. Au fost reabilitate trei porți, alte două au fost reconstituite de la zero, plecând de la imagini și resturi ale porților vechi. Au mai fost reabilitate, de asemenea, elementele de lemn de la ferestrele celor cinci case.
Reparațiile s-au făcut cu ajutorul a 20 de localnici din Târnăvioara și Copșa Mică, care au deprins mai multe tehnici de cioplire și dălţuire în lemn.
”În această primă etapă a proiectului ne-am propus restaurarea a cinci porți. Cu echipe de localnici de aici și din Copșa Mică s-au format cinci echipe pentru recondiționare și chiar confecționarea a două porți, replici după unele distruse. Oamenii au un nivel minim de cunoștințe de tâmplărie, dulgherie și feronerie, ei își confecționează toate elementele porții după care le montează, porţile devenind astfel funcționale. Mai avem lucrări de integrare cromatică a lemnului în așa fel încât porțile să fie exact la fel cum au fost înainte, pe vremuri. Vârsta medie a participanților e de 30 de ani. Cei mai în vârstă cunosc aceste elemente, în general, doar la restaurare mai trebuie să învețe”, spune responsabilul acestui atelier, Ion Tolomei, șef de secție în cadrul Complezului Muzeal Național ASTRA.
Următorul atelierul ce se va deschide de Târnăvioara este cel de prelucrarea a metalelor, în care 30 de localnici vor fi ”ucenicii” meșterilor romi. Timp de o săptămână cei înscriși se vor califica în tehnicile prelucrării metalelor precum tehnica prelucrării la rece și tehnica prelucrării la cald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *