Shadow

Parlamentul European promoveaza filmul romanesc Aferim

AferimLungmetrajul “Aferim” al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezenţa unui numeros public şi a mai multor oficialităţi.
Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu şi Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenţia oficialilor europeni, dar şi a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.
“Promovarea filmului lui Radu Jude e un eveniment în mod special pentru că prezintă adevărul istoric. E un eveniment care atrage atenţia asupra problemelor sociale ale romilor în Uniunea Europeană şi în mod special asupra faptului că nu e o problemă a României, ci e o problemă a Uniunii Europene care cere implicarea Comisiei (Europene) în primul rând. Filmul ‘Aferim’ este un film minunat, care vorbeşte de la sine. Este un film despre una dintre cele mai ruşinoase realităţi din istoria României şi cea a Europei, cei 500 de ani de sclavie a romilor în Principatele Române. Astăzi ne-am adunat toţi aici pentru că în primul rând suntem oameni”, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu (PSD), care consideră că Europa de astăzi este una mult mai dreaptă şi mai tolerantă.
“Aferim” prezintă în premieră istoria romilor şi este unul dintr-o serie de evenimente de sensibilizare a instituţiilor europene şi europarlamentarilor asupra acestei istorii, a subliniat la rândul său europarlamentarul Damian Drăghici (UNPR). “Sper din tot sufletul că îi va sensibiliza pe europeni, ne va da şi nouă credibilitate ca romi, să vadă că am fost 500 de ani în robie, să înţeleagă puţin istoria noastră şi, pe de altă parte, să înţeleagă că sunt oameni şi din film şi din viaţa de zi cu zi care şi-au depăşit condiţia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *