Shadow

Comuna Racos barba te face suspect, iar amenintarile politistilor devin, brusc, realitate

Student-batut-in-Gara-RacosJoi seara, 30 aprilie 2015, un membru al echipei Asociatiei Nationale a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) a fost batut de patru barbati in gara din comuna Racos, judetul Brasov, doi dintre acestia purtand cagule. Incidentul a urmat imediat dupa ce expertul ANBCC a fost abordat de doi politisti din cadrul sectiei comunale care l-au legitimat si amenintat ca ‘drumul de la Racos  pana la Brasov e lung si orice se poate intampla’, iar ‘in comuna Racos este periculos sa vii’. Unul dintre agresorii care purtau cagule a fost recunoscut de victima ca fiind persoana imbracata in civil care ii insotea pe cei doi politisti atunci cand a fost abordat de catre acestia.
Membrul echipei este unul dintre coordonatorii locali care lucreaza in cadrul proiectului ‘4 ACCES: Activarea cetatenilor din 4 comunitati pentru echitate sociala’, implementat de ANBCC in patru comunitati din Romania: satul Ghirbom din Alba Iulia, satul Corbu Vechi din Braila, comuna Racos din Brasov si cartierul Favorit din Roman, Neamt. Proiectul este finantat in cadrul Programului Fondul ONG in Romania, Componenta 1 – IMPLICARE, finantat prin Mecanismul financiar al Spatiului Economic European 2009-2014. Scopul proiectului este acela de a oferi asistenta juridica cetatenilor care apartin grupurilor vulnerabile din aceste comunitati si sprijin in rezolvarea problemelor cu care se confrunta prin intermediul promovarii principiului de cetatenie activa si a metodei de organizare comunitara.
Saptamana trecuta, in comuna Racos, alti doi barbati de etnie roma au fost agresati fizic de politie, pentru unul dintre ei fiind necesara transportarea la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov. Coordonatorul local se afla in comuna Racos pentru a oferi suport celor doua persoane de etnie roma in redactarea unei plangeri catre Inspectoratul Judetean de Politie Brasov impotriva comportamentului politistilor. In asteptarea trenului de intoarcere, acesta a fost abordat de doi politisti din Racos care i-au cerut sa se legitimeze si l-au intrebat ce cauta in comuna. Alaturi de cei doi mai era un civil, ras in cap, cu o constitutie fizica solida.
Conform relatarii expertului ANBCC, politistii au afirmat ca ar fi venit in gara in urma unui apel la 112 al impiegatului de serviciu din Gara Racos care a anuntat ca pe peron exista un ‘cetatean cu barba suspect’. Dupa explicatiile date cu privire la motivul prezentei lui in comuna Racos si cele privind proiectul, politistii l-au intrebat: ‘Tu vii aici sa ii inveti pe romi sa faca plangeri impotriva noastra?’.  Dupa aceea, i-au pus in vedere ca e periculos sa vina in Racos si ca pe drumul de intoarcere cu trenul pana la Brasov ‘orice se poate intampla’. La zece minute dupa plecarea lor, un grup de patru barbati, dintre care doi purtand cagule, l-au batut in biroul impiegatului CFR. Dupa semnalmentele fizice si dupa voce, coordonatorul ANBCC sustine ca unul dintre agresori era civilul care ii insotise pe politisti mai devreme. Agresiunea a fost semnalata la 112 de catre membrul echipei, la un interval de 70-80 minute dupa incident, in jurul orei 20:42. La ora 2:30, s-a prezentat la Spitalul Judetean Brasov pentru investigatii. In data de 05.05.2015, Spitalul Judetean Brasov – sectia Medicina Legala i-a eliberat un certificat medico-legal care atesta repercusiunile agresiunii fizice din 30 aprilie, recomandandu-i-se 7-8 zile de ingrijiri medicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *