Rromii din Hunedoara au devenit ”Piraţii” trenurilor din Valea Jiului

valea_jiului_324a3c7913De ani buni, rromii din Valea Jiului trăiesc de pe urma cărbunelui pe care îl fură din marfare. Sunt adevăraţi specialişti în descărcarea vagoanele şi patru inşi pot să golească, în doar 20 de minute, un vagon plin cu cărbuni. Poliţiştii stau cu ochii pe ei, însă, puţini hoţi ajung să facă puşcărie.
Aproape în fiecare zi tâlharii atacă marfarele cu cărbuni, care abia se târăsc de la gura minelor din Valea Jiului spre termocentrale. În zonă, furtul a devenit o meserie din care sute de familii de rromi supravieţuiesc. Nu le e frică de nimic şi, de cele mai multe ori, se ajută între ei. Tocmai de aceea, ies la prădat în grupuri, iar metodele de operare sunt pe cât de simple, pe atât de rapideTrenurile sunt atacate chiar la ieşirea din uzinele de preparare a cărbunelui, pe liniile industriale, unde garniturile circulă cu viteză mică. “Piraţii” sar în vagoane şi, cu ajutorul lopeţilor, aruncă marfa. Tovarăşii de tâlhărie merg pe lângă linie şi strâng cărbunele în saci.
O altă metodă la care recurg hoţii e să tragă manivela frânelor unui vagon. Instalaţia de frânare, care funcţionează cu aer, se goleşte, iar trenul e blocat pentru o jumătate de oră. Timp suficient ca jaful să fie dus la capăt. În acest timp, se pot descărca şi 400 de kilograme de cărbune, care urmează a fi vândut cu 15 lei/kg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.