KOGĂLNICEANU AL ZILELOR NOASTRE

deputatul-nicolae-paunCu un asemenea titlu rişti să fii catalogat ca „lustragiu de pantofi politici”.
Da, pentru cine nu-l cunoaşte pe Păun-Ec, deputatul singurei formaţiuni a rromilor reprezentantă si reprezentativă în Parlamentul României. Linguşitorii nu au şanse să aducă paranoia în lumea liderului nostru, domnul Nicolae Păun, fiindcă educaţia, familia, pregătirea şi modul său original de a fi sunt adevărate cetăţi în faţa microbului paranoia.
Absolvent al Colegiului Național de Apărare, licențiat in management – deputatul rromilor, ales de noi să ne reprezinte, iar de parlamentari să reprezinte Parlamentul României la Camera Deputa ților, în funcția de Președinte al Comisiei pentru Apărarea Drepturilor Omului Culte și Protecția Minorităților Naționale – a venit în lumea politicului ca o necesitate în proporționarea, în echilibrarea unor reacții din creuzetul politic în care se aflau și rromii, începând cu 1992.
Această chemare (înțeleasă de cei mai mulți dintre noi, după 15 ani) este una din enigmele care vin să-i dea dreptate lui B.P. Hașdeu care spunea că suntem „popor enigmattic“.
De ce? Dacă exagerăm? Nu, nicidecum!
În condițiile în care exista un deputat, o Casă Regală ce era o mare absorbantă de popularitate (mai ales din neamul nomazilor-căldărarilor), cel care nu avea încă 30 de ani era un „jucător politic“ într-o echipă plină de orgolii, de vanități ascunse, unde nume sonore precum Nicolae Gheorghe, Vasile Burtea, Nicolae Bobu, Vasile Ionescu, Ion Cioabă, Ion Bidia ș.a.m.d., nici chiar ei nu înțelegeau: De ce Nicolae PĂUN?“.
În timp, tânărul lider de atunci a pierdut multe simpatii, și chiar prietenii, din rândul celor amintiți, așezând peste regretul firesc (toți suntem rromi!) sentimentul de datorie împlinită, de satisfacție a unui lider care s-a impus, în timp, ca reprezentant al nostru în Parlamentul României.
Este încă o dovadă că noțiunea de lider are în ea o întreagă  filozofie ce face ca, uneori, chiar liderul să fie într-o permanentă căutare…
Prezența deputatului de astăzi, în lumea rromilor, a așezat apele, cum se spune.
Fiecare, din cei care nu au înțeles că interesul general trebuie așezat înaintea interesului particular, de grup –  este acolo unde îi este locul: în anonimat, în lumea liderilor care bârfesc, ca o dovadă a micimii în fața conceptului de ales, un ales ce poartă cu el și în el noțiunea de „popor enigmatic“, de reprezentant al unui popor la a cărui istorie încă se mai lucrează…
Există și acum divergențe de opinii, dar actualul deputat le tratează ca un rezultat firesc (dar trist) al pluripartidismului.
Așezând la baza relațiilor cu nume sonore din istoria postdecembristă – curaj îmbrăcat în bun simț și multă pregătire – Nicolae PĂUN, este acea culoare de care avea nevoie lumea politicului românesc. Acea culoare care nu întreabă pe nimeni. Ea vine! Vine pur și simplu.
Binefacerile ei le simțim! Locuri în licee, facultăți, în administrația publică, protocoale cu Jandarmeria, Sănătatea, cu Partidul de guvernământ – toate culminând cu elaborarea STRATEGIEI – unde înscrisul cu titulatura de rrom – poate să fie comparat cu „dezrobire spirituală“ – cu un certificat de om între oameni, aparținând unui popor. Marele Neam al Rromilor din Străvechiul Popor Indian.
Apelativul „țigan“ este în agonie!
L-a „lovit“ deputatul nostru.
Chiar și eu, care i-am fost în preajmă, am înțeles că încă nu-mi cunosc deputatul! Doar îl știu! Îl știu de mai mulți ani! Ca mine, sunt sigur că mai există și alții. De aceea vă „provoc“ la a medita următoarele:
Ce spune „Cunoașterea înseamnă iubire, cunoașterea înseamnă respect“?
Oare ne cunoaștem îndeajuns deputatul?
Da, am zis bine: „îl știm“ – nu-l cunoaștem!!!
Cineva spunea: „Personalitățile politice există. Ele sunt un dat! Dacă oamenii pe care-i reprezintă au norocul să aparțină unor neamuri diferite, atunci rolul și valoarea personalității vine în mod firesc; este adevărat, cu multe încercări“…
Așa cum Mihail Kogălniceanu a contribuit la dezrobirea țiganilor, tot așa istoria i-a oferit prilejul deputatului Nicolae Păun să facă istorie – în permanență cu „LOCOTENENȚA DOMNEASCĂ“ – BIROUL PERMANENT.
Gelu Ialomiţeanu Sing-Rajah de Dunăre şi Bărăgan

Leave a Reply

Your email address will not be published.