De ce parasesc rromii in masa Romania? – presa franceza

De-ce-parasesc-rromiiIn mod oficial, in Romania se afla 600.000 de rromi. Neoficial, insa, ei sunt mult mai multi in mahalalele din jurul oraselor Cluj-Napoca si Bucuresti, potrivit presei franceze.
ONG-urile din Romania estimeaza ca exista intre 1,5 si 2 milioane de rromi in tara noastra, adica aproximativ 10 la suta din populatia Romaniei, scrie Dernieres Nouvelles D’Alsace.
Rromii din Romania nu sunt deloc cetateni precum ceilalti. Saraci intr-o tara nu foarte bogata, rromii traiesc deseori intr-un habitat precar si au dificultati in a primi ingrijire medicala.
Speranta lor de viata este cu circa 10 ani mai mica decat cea a celorlalti cetateni ai Romaniei, rromii aflandu-se intr-o situatie de criza din care cei tineri se lupta pentru a iesi: un copil rrom din patru n-a pus niciodata piciorul intr-o scoala, potrivit unui studiu al fundatiei Soros.
Statul nu ramane insa cu bratele incrucisate, doua posturi fiind create la initiativa ONG-ului Romani Criss: unul de mediator medical si altul de mediator pentru educatie. In plus, legislatia a fost intarita.
Insa zilele in care scolile refuzau sa primeasca copii rromi n-au trecut, ba chiar discriminarile par a se fi agravat odata cu criza economica, rromii fiind folositi ca tapi ispasitori pe tot cuprinsul Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.