Shadow

Un zid anti-rromi la granita dintre Franta si Belgia?

Un-zid-anti-rromiAutoritatile din orasul belgian Wattrelos au decis sa construiasca un gard de beton, pentru a impiedica intrarea nomazilor in satul Mouscron, dinspre Franta.
Zidul de beton de aproape 2,5 metri inaltime ar trebui sa impiedice nomazii sa patrunda pe teritoriul belgian. Bariera va fi ridicata in curand in apropiere de frontiera, scrie presa belgiana, citata de Liberation.
Nu se stie insa cine a solicitat ridicarea zidului de beton. Primarul comunei belgiene de la frontiera, care de ceva timp solicita “protejarea” cetatenilor sai de “patrunderile in locuinte si intruziunile” cauzate de prezenta unei tabere de nomazi deja instalata in regiune, neaga ca ar fi comandat zidul. “Noi nu am cerut acest zid. Era deja prevazut in proiectul francezilor. Acesta e un proiect francez”, a dat asigurari Alfred Gadenne.
Cu cateva zile inainte, insa, Alfred Gadenne declara: “Am solicitat un zid in jurul acestei tabere de langa frontiera belgiana. Astfel, nomazii nu vor putea avea acces direct in Belgia. Vor fi nevoiti sa inconjoare zidul si nu vor veni sistematic aici. Scopul nu este sa ii ascundem pe acesti oameni, ci sa instalam un dispozitiv mai sigur”.
Cu toate ca initial era prevazut un grilaj, cetatenii belgieni ar fi solicitat un zid in cursul intalnirilor publice. In pofida rapoartelor de presa, zidul de beton nu se va intinde pe toata lungimea frontierei si nu va inconjura tabara, ci numai una din cele patru laturi a spatiilor amenajate pentru caravane, situata intre Franta si Belgia.
Unii localnici si presa franceza si belgiana considera ca proiectul este un “zid al rusinii” impotriva rromilor, insa primarul adjunct din Wattrelos, Henri Gadaut, a aratat ca nu se poate face o asemenea afirmatie: “Nu este un zid anti-rromi pentru ca nu este vorba despre rromi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *