Ingrediente:
– 2 dovlecei medii
– 50g migdale sau sâmburi de pin
– 50g parmesan proaspăt răzuit
– o legatură de pătrunjel
– 3-4 căţei de usturoi
– ulei de măsline extra virgin
Iar pentru cei care nu ţin post sau sunt în zilele de dezlegare la peşte:
– 200ml smântână dulce
– 2-3 căţei de usturoi
– 100g somon afumat
Mai întâi trebuie să spălăm foarte bine dovleceii, pentru că îi vom folosi cu tot cu coajă. Ca şi în cazul altor legume, multe dintre vitaminele şi substanţele nutritive din dovlecei se găsesc în coajă şi e păcat să renunţăm la ea. După ce i-am spălat, le tăiem capetele şi îi dăm pe răzătoare, apoi îi punem într-o sită, deasupra unui alt vas, îi sărăm bine şi îi lăsăm 15 minute, ca să fim siguri că se lasă toată apa. Între timp, punem şi pastele la fiert. Punem în blender dovleceii, pe care îi strângem şi în mâini, ca să fim siguri că a ieşit apa, apoi punem parmesanul, migdalele, pătrunjelul tocat mărunt, parmesanul şi uleiul de măsline. Amestecăm până avem o cremă. Ulei de măsline punem din aproape în aproape, în funcţie de cât de gros dorim să fie pesto.
Poftă bună!