Inegalitatea sociala s-a accentuat in ultimele decenii, constata economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Cauzele indentificate de acestia intr-un raport prezentat joi, 21 mai, se refera la cresterea numarului de contracte pe perioada determinata si reducerea personalului calificat din randul clasei de mijloc.
In tarile dezvoltate, 40% din populatie a obtinut venituri reduse in ultimele decenii, punand in pericol cresterea economica la nivel global.
Situatia poate fi indreptata numai prin programe guvernamentale ample si o impozitare progresiva, arata expertii OCDE, citati de Market Watch.
Distributie inegala a veniturilor
“In ultimele decenii, 40% din populatia aflata la capatul inferior al distributiei veniturilor a avut doar beneficii minore in urma cresterii economice din multe tari.
In unele cazuri, veniturile lor au scazut in termeni reali. Cand acest fenomen atinge asemenea proportii, structura sociala cedeaza, iar increderea in institutii se subrezeste”, se arata in raportul OCDE.
Expertii institutiei sustin ca prapastia dintre bogati si saraci s-a accentuat si mai mult in perioada recentei crize financiare.
In timp ce in 1980, 10% din populatia cu venituri mari incasa o suma de doar 7 ori mai mare decat a celor din clasa de jos, raportul a ajuns in 2013 la 9,6.