Shadow

Cultura rromanes, prezentată la ASTRA

prelucrare-metaleMuzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a oferit publicului la sfârşitul săptămânii care s-a încheiat o incursiune în cultura rromanes, printr-o şcoală de vară intitulată „T-aves baxtalo!“, eveniment aflat la a doua ediţie. Sibienii au văzut pe viu cum se confecţionează celebrele vase şi cazane de ţuică, obiectele de podoabă, hainele specifice etniei rrome şi multe alte lucruri din cultura acestora.
Sub egida „T-aves baxtalo!“, care se traduce prin „Să fii sănătos/norocos!“, Complexul Muzeal Naţional ASTRA din Sibiu a oferit publicului sibian şi turiştilor care s-au perindat prin vechea cetate transilvană în weekendul trecut momente inedite de cultură rromanes. În zona Târgului de Ţară, la fierăria funcţională, câteva familii de rromi din sate ale judeţelor Sibiu, Vâlcea, Dolj şi Teleorman au amenajat adevărate ateliere de meşteşuguri specifice acestor comunităţi.
Cu toate că generaţiile tinere de rromi nu mai îmbrăţişează vechile meşteşuguri ale înaintaşilor, organizatorii au mai găsit prin satele judeţului Sibiu şi din alte zone ale ţării iscusiţi fierari şi potcovari, precum şi confecţioneri de coşuri, vase, podoabe şi haine specifice culturii rromanes.
Aceştia au arătat bunăvoinţa de a veni pentru trei zile la Sibiu şi a prezenta o altă faţă a comunităţilor rrome decât cea promovată de multe ori tendenţios în media din ţară şi din străinătate. Oaspeţii muzeului sibian au adus comorile culturii rromanes, moştenite de la strămoşii lor şi păstrate încă în vieţilor unor comunităţi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *