Shadow

Un gabor cu palarie dezvaluie secretele tiganilor clujeni

copii-gaboriDesi sunt blamati zilnic de mii de oameni, tiganii au viata lor pe care si-o traiesc dupa reguli stabilite cu secole in urma si respecta dreptatea, morala si bunul simt.
Gabor Lajos Lali (foto), un gabor cu palarie si popular in comunitatea gaborilor din Cluj Napoca, dezvaluie cateva dintre principiile care ii ghideaza pe ei in viata, informeaza Clujeanul.
Lajos a spus ca in comunitatea lor nu exista stabor (n.red. judecata tiganeasca), acesta fiind specific tiganilor din sud.
“Daca un tanar il loveste pe altul, batranii comunitatii stau si judeca evitarea unor consecinte mai grave, ajungerea la violenta repetata. Apoi, tata tiganului face in asa fel incat cei doi tineri sa se impace in fata lui, iar fiul lui sa promita ca fapta nu se va repeta”, explica Lali.
Daca exista un conflict mai mare intre doua familii de tigani, negocierile se fac prin intermediari care au rolul de a prezenta aspectele pozitive ale prieteniei care i-au legat pana in acel moment. Aceste intalniri de impacare au loc in parcuri, nu in baruri.
“Solul” este cel care povesteste ce mult s-au ajutat cele doua familii in trecut, reaminteste intamplari pozitive pentru a sublinia ca incidentul actual nu trebuie sa strice toata aceasta armonie. Daca vinovatul refuza sa dea mana cu victima si ii da o palma, parintii vor fi exclusi din comunitate.

Rezolvam conflictele in mod pasnic

In cazul in care un bodyguard sau un camatar (la modul general, “un extern”) bate un tigan, strategia se schimba. Mai multi tigani merg la omul respectiv acasa, “cu pace”. “Incercam sa rezolvam treaba amiabil si ii explicam asta individului, desi el este cel vinovat”, mai spune Lali.
Daca un tigan a lovit un “gadjo” (netigan) va fi urmarit de intreaga comunitate pentru a nu repeta greseala.
“Mai exista o situatie des intalnita: mai multi gabori stau la o masa, intr-un local. Un “netigan” intra si se leaga de unul dintre ei. “Atunci noi tragem de << victima >> sa nu se incaiere cu strainul. De ce? Pentru ca a doua zi toti vor zice ca pe ala << l-au batut tiganii >>, a mai spus gaborul.
Mai mult chiar, in aceasta comunitate se respecta dreptul primului venit. Daca unul se cearta cu sotia, ceilalti nu au voie sa o seduca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.