Shadow

O misiune dificilă: combaterea prejudecăților despre romi

femeieCentrul Național al Romilor, organizație neguvernamentală, încearcă să combată prejudecățile și stereotipurile negative despre romi cu ajutorul unor dezbateri publice la universitățile moldovene. O dezbatere care a avut deja loc, la Universitatea de Stat arată cât de complicat poate fi acest lucru. Centrul Național al Romilor spune că s-a dovedit dificil până și să convingă tinerii participanți de ce este mai bine să se folosească numele „rom”, nu obișnuitele cuvinte peiorative. Relatează Tamara Grejdean.
Atunci când se înscriu la studii pentru obţine o profesie şi a pretinde la un statut social tinerii romi ascund deseori etnia lor şi nu vorbesc despre originile şi specificul lor cultural. O fac pentru a evita tratamentul preconceput faţă de această minoritate etnică, îmi spune Ana Fărâmă, unul din cei aproape o sută de studenţi romi care au putut să-şi continue studiile la universitate. Studentă în anul doi la contabilitate, Ana constată  că tinerii romi aleg să obţină încrederea celor din jur şi mai apoi să spună cine sunt, pentru că atitudinea reticentă faţă de romi încă se mai observă în societate:
„Majoritatea, le este ruşine să zică că ei sunt romi, ei preferă să zică că sunt altă naţionalitate, nu ştiu, le este ruşine aşa cum ei arată, cred că. Ei trebuie să cunoască că învaţă cu studenţi romi, că sunt şi aşa persoane, că nu numaidecât dacă este rom înseamnă că nu este educat, că nu are cultură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *