Cristian locuia doar cu bunica într-un imobil abandonat. Cei doi erau din Teleorman şi veniseră în Bucureşti pentru ca bunica să-şi poată găsi de muncă. În urma mutării, Cristian a rămas în afara sistemului de educaţie, iar bunica nu a ştiut cum să-l reînscrie la şcoală. Timp de un an, băiatul nu a mai beneficiat de nicio formă de educaţie.
Cazul lui Cristian nu este unic. Una dintre principalele cauze ale abandonului şcolar este sărăcia. Multe familii nu-şi permit să acopere costurile îmbrăcămintei, rechizitelor sau transportului casă-şcoală. Adesea, intervine şi problema spaţiului de locuire inadecvat, care nu asigură copilului condiţiile necesare studiului. O altă cauză a părăsirii timpurii a şcolii este nivelul educaţional scăzut al familiei. La acestea se adaugă starea dezas¬truoasă a multor şcoli din mediul rural, discriminarea pe criterii sociale şi etnice şi migraţiile asociate cu munca în străinătate ori tranziţia mediu rural-periferie urbană.
Rechizitele şi masa caldă pot ține copiii la şcoală
Programele de tip after school sunt eficiente mai ales în situaţia în care sprijinul educaţional este combinat cu ajutor material concret. În urma intervenţiei organizaţiei „Salvati Copiii”, Cristian a recapitulat pe timpul verii cunoştinţele din primii trei ani de şcoală, apoi a fost reînscris în clasa a IV-a. După ore, băiatul rămâne la Centrul Educaţional de la Școala Gimnazială Nr. 178 pentru a beneficia de rechizite, sprijin la teme şi masă de prânz. Familia a fost susţinută şi cu plata chiriei pentru câteva luni, astfel încât Cristian şi bunica sa au putut să se mute într-o locuinţă decentă. În mediul rural, situaţia este şi mai dificilă, din cauza distanţel